Αέρας τεχνολογίας στο 2ο European Talent Summit στην Αθήνα

Ψηφιοποίηση και βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό ταλέντο.

 

Της Μαρίας Ακριβού

Στην Ευρώπη, περίπου το 20% των ενηλίκων στερείται βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Hochschule Fresenius το ένα τρίτο των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω έχουν μάθει ψηφιακές δεξιότητες από έναν τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερο συνάδελφο τον περασμένο μήνα, στοιχείο που υπογραμμίζει ότι η ηλικιακή ποικιλομορφία λείπει από τους ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας και μας υπενθυμίζει γιατί πρέπει να επενδύσουμε στις ψηφιακές δεξιότητες των ανθρώπων από τη νεαρή τους ηλικία.

Τα ταλέντα των νέων μπορούν να συμβάλουν στη κάλυψη του χάσματος όχι μόνο επεκτείνοντας και υιοθετώντας ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες και έξυπνες τεχνολογίες, αλλά και συνεργαζόμενοι με την παλαιότερη γενιά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος.

Για να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών τεχνολογίας που έχουν την τεχνογνωσία, τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά και τη διορατική ματιά να προβλέψουν τι χρειάζονται οι παγκόσμιες οικονομίες και πώς αυτό μεταφράζεται σε επίπεδο αγοράς εργασίας και ανθρώπινου δυναμικού. Διότι η γνώση παράγει πλούτο και είναι αλληλένδετη με την τεχνολογία.

Αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό της ρόλο, η Huawei πραγματοποίησε το 2ο European Talent Summit στην Αθήνα για να γιορτάσει τα επιτεύγματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καλλιέργειας ταλέντων κατά τη διάρκεια του έτους. Με θέμα «Δημιουργώντας μαζί ένα βιώσιμο μέλλον για ευρωπαϊκά ταλέντα», η φετινή εκδήλωση συγκέντρωσε 80 εξαιρετικούς φοιτητές και 100 εκπροσώπους από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο από όλη την Ευρώπη για να προτείνουν λύσεις για την έλλειψη επαγγελματιών Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), να προωθήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και τη δημιουργία ενός ανοιχτού και βιώσιμου οικοσυστήματος ταλέντων.

Στη χώρα μας βρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της CEE & Nordic Region της Huawei, κ. Radoslaw Kedzia, ο οποίος δήλωσε πως το ταλέντο είναι απαραίτητο για την Ευρώπη προκειμένου να συνεχίσει πρωτοβουλίες όπως η ψηφιοποίηση και η βιώσιμη ανάπτυξη και πως επιβάλλεται η σύμπραξη δυνάμεων για την οικοδόμηση ενός ανοιχτού οικοσυστήματος ταλέντων για κοινή επιτυχία. Η Huawei έδινε πάντα μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια ταλέντων και ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της στην Ευρώπη. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από τριάντα χιλιάδες επαγγελματίες ΤΠΕ σε αυτήν την περιοχή.

Ο κ. Κedzia εγκαινίασε το πρόγραμμα Bright Star στην εκδήλωση, το οποίο στοχεύει να προσλαμβάνει για πρακτική άσκηση 100 φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης κάθε χρόνο, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα επόμενα τρία χρόνια, η Huawei θα προσλάβει 600 νέους πτυχιούχους από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει σε λειτουργία περισσότερες από 200 Ακαδημίες ΤΠΕ στην Ευρώπη με επίκεντρο τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις και έχει πιστοποιήσει σχεδόν 16.000 Ευρωπαίους φοιτητές.

Στηρίζουμε τα ελληνικά τεχνολογικά ταλέντα!

Όπως τονίζει στο Fortune ο Marco Xu, VP of Huawei CEE&Nordic Region Director of Public Relation Department, ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει μακροπρόθεσμα ταλέντα στην Ευρώπη, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΤΠΕ, όπως το Seeds for the Future, το ICT Academy, το Intership κ.λπ. Στόχος της διοίκησης είναι να επεκτείνει αυτά τα προγράμματα, παρέχοντας αποτελεσματικά εργαλεία για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των μελλοντικών ΤΠΕ επαγγελματιών.

«Πιστεύουμε ότι η πρακτική εμπειρία και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με ειδικούς του κλάδου είναι μια ασύγκριτη εμπειρία στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και στην αναγνώριση της σταδιοδρομίας τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ βιομηχανίας και εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να παρέχουμε πολλές ευκαιρίες στους μαθητές μας σε όλη την Ευρώπη για να μοιραστούν τις διαφορετικές ιδέες, και μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι το Talent Summit» λέει χαρακτηριστικά στο Fortune ο κ. Xu.

Προσθέτει πως το Talent Summit είναι μια ετήσια εκδήλωση που ξεκίνησε πέρυσι στη Φινλανδία, η οποία φέρνει κοντά φοιτητές, καθηγητές και εμπειρογνώμονες του κλάδου από ολόκληρη την Ευρώπη και εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ΤΠΕ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα και ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους φοιτητές STEM στην Ευρώπη.

«Στο μέλλον θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να παρέχουμε όλο και περισσότερες ευκαιρίες και υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις στην ανάπτυξη ταλέντων στις ΤΠΕ και τη συνεργασία με τοπικά πανεπιστήμια. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είναι μια σημαντική χώρα με μακρά αρχαία ιστορία φιλοσοφίας και επιστήμης. Η Huawei συνεργάζεται επισταμένως με τοπικά Πανεπιστήμια, που ως σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους φοιτητές/φοιτήτριές τους με πρόσθετα εργαλεία για να τους εξοπλίσουν, τόσο με πρακτικές, όσο και με θεωρητικές γνώσεις ΤΠΕ. Ως τέτοιες συνεργασίες υλοποιούμε τα εμβληματικά μας εκπαιδευτικά προγράμματα Seeds for the future, καθώς και το πιο πρόσφατο πρόγραμμα υποτροφιών Seeds, παρέχοντας σειρά μαθημάτων και οικονομική υποστήριξη στους Έλληνες φοιτητές/τριες».

Κατέληξε λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ως χώρα έχει σημαντικές επενδύσεις και επιτεύγματα στην υποστήριξη των τοπικών ταλέντων, και ως εκ τούτου έχει λάβει Βραβείο Εξαίρετης Συνεισφοράς στην Καλλιέργεια Ταλέντου, το οποίο παρέλαβε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο φετινό Talent Summit.

«Πιστεύουμε ότι η συνάντηση κορυφής ταλέντων στην Ελλάδα ήταν επικερδής, τόσο για την Huawei, όσο και για την Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κυκλοφόρησε Λευκή Βίβλος για τη συνεργασία μεταξύ των γενεών και την ψηφιοποίηση, ενώ παράλληλα έτρεχε ένα διήμερο εργαστήριο για τον διαγωνισμό Tech4Good με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη. Τέλος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Women in Tech για την παροχή βασικής εκπαίδευσης σε δεξιότητες ΤΠΕ σε 500 άνεργες γυναίκες στην Ελλάδα.