Celestyal Cruises: Ελληνική κρουαζιέρα 12 μήνες το χρόνο!

To 2018 η Celestyal Cruises μετέφερε στα νησιά του Αιγαίου περισσότερους από 108.000 ταξιδιώτες

 

Της Μαρίας Ακριβού

Αποτελεί τον κυρίαρχο εκπρόσωπο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο homeporting στη χώρα που αγγίζει το 70%. Η Celestyal Cruises η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία στη χώρα μας με δύο μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, φιλοξενώντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, το 2018 μετέφερε στα νησιά του Αιγαίου περισσότερους από 108.000 ταξιδιώτες, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί και φέτος.

Παράλληλα, είναι από τις εταιρείες που συμβάλλουν τα μέγιστα στον κλάδο της ναυτιλίας, απασχολώντας στα πλοία της και στα γραφεία της συνολικά 1.200 άτομα προσωπικό από διάφορες χώρες του κόσμου, στοιχείο που υπογραμμίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της, τόσο σε επίπεδο πελατών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου εμφανίζεται ο CEO της Celestyal Cruises, Κρις Θεοφιλίδης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φ» τονίζει πως η κρουαζιέρα βρίσκεται σε μία φάση συνεχούς ανάπτυξης, με την ροή των επιβατών να αυξάνεται κάθε χρόνο, συστηματικά, τη ζήτηση για περισσότερες κρουαζιέρες να εντείνεται και τα έσοδα που αποφέρει στην παγκόσμια οικονομία να πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας, υπενθυμίζει πως η κρουαζιέρα κυριαρχεί με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, με σχεδόν 7% αύξηση από το 2017 έως το 2018, που μεταφράζεται σε 28,5 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ και οι μεσογειακές κρουαζιέρες αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη χρονιά, με το συνολικό αριθμό επιβατών να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια. «Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια σταθερή, ανοδική πορεία του κλάδου, η οποία εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει και τη φετινή χρονιά» επισημαίνει.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεοφιλίδη, και η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, στην οποία συμμετέχει ενεργά η εταιρεία του επεκτείνοντας τη δραστηριοποίησή της μέχρι και το Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τη δημιουργία περαιτέρω ζήτησης για κρουαζιέρες στο Αιγαίο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Το 2019, η περίοδος κρουαζιέρας για εμάς θα διαρκέσει 4 εβδομάδες περισσότερο, συγκριτικά με το 2018, διατηρώντας ως στόχο την αύξηση των επισκεπτών μας κατά 21%» προσθέτει.

Οι ταξιδιώτες ψηφίζουν Πάτμο και Μήλο!

Υψηλά στη λίστα των προτιμήσεων του ταξιδιώτη είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφουν η Πάτμος και η Μήλος. Το πακέτο που αγοράζει ο τουρίστας  περιλαμβάνει, εκτός από τη μεταφορά, τη διαμονή, γεύματα, την εν πλω ψυχαγωγία, επιλεγμένες εκδρομές ανάλογα με τη διάρκεια της κρουαζιέρας, απεριόριστη κατανάλωση αλκοολούχων και μη ποτών, φιλοδωρήματα και λιμενικούς φόρους.

Κάθε χρόνο η Celestyal Cruises φιλοξενεί επισκέπτες από 140 διαφορετικές εθνικότητες, με τους περισσότερους ταξιδιώτες να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Την περασμένη χρονιά, το 52% των επισκεπτών προήλθε από μακρινές αγορές, ενώ το 29% από κοντινές αγορές της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνουν η Ελλάδα, η Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η πολιτική σταθερότητα και η υποτιμημένη τουρκική λίρα θα τραβήξουν τα κρουαζιερόπλοια στη γείτονα χώρα στερώντας έσοδα από το ελληνικό Κράτος, ο επικεφαλής της Celestyal Cruises παραδέχεται πως η τούρκικη λίρα ναι μεν πέφτει σε ελκυστικά χαμηλά για τον τουρισμό επίπεδα, όμως δεν συνιστά απειλή για  τον ελληνικό τουρισμό.

Το 2018 έκλεισε για την ελληνική κρουαζιέρα με μια άνοδο της τάξης του 3,5%, με τον κ. Θεοφιλίδη να επιμένει ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει όλα τα προσόντα για να μετατραπεί στο δημοφιλέστερο προορισμό παγκοσμίως, αφού διαθέτει μοναδικές περιοχές, εξαιρετικής γαστρονομίας, πολιτισμού και ιστορίας που προσελκύουν τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Ωστόσο, πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία των επιχειρήσεων για την προβολή του τουριστικού Brand Ελλάδα, ο κ. Θεοφιλίδης καλεί την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς, να προβούν σε ανάπτυξη των προορισμών και διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών, που θα ωφελήσουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τους προορισμούς που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια.

Για να αναλογιστεί κανείς τη συμβολή της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία, αρκεί να λάβει υπόψη του ότι ο μέσος όρος δαπάνης των επιβατών σε λιμάνια επίσκεψης ανέρχεται σε 64,37 ευρώ ανά επιβάτη, ενώ σημαντικά μεγαλύτερες είναι οι δαπάνες επιβατών στους λιμένες επιβίβασης. 

Ειδικότερα, στις 567.132 επισκέψεις επιβατών της Celestyal Cruises σε ελληνικά νησιά, δαπανήθηκαν το 2018 πάνω από 35εκ. ευρώ.  Από αυτά, τα 5εκ. ευρώ αντιπροσωπεύουν άμεσα έξοδα σε εκδρομές, ξεναγούς, πούλμαν, συνοδούς, εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, λιμενικά τέλη κα. Συγχρόνως, με τη λειτουργία δύο κρουαζιερόπλοιων το 2018, η εταιρεία κατάφερε να πραγματοποιήσει 567 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια, μεταφέροντας 108.000 επιβάτες, από τους οποίους οι 98.472 ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν την κρουαζιέρα σε ελληνικά λιμάνια, ενισχύοντας το εγχώριο homeporting. «Σε έσοδα, η συνολική ετήσια συνεισφορά της εταιρείας στην εθνική οικονομία, για την περσινή χρονιά, μεταφράζεται σε 102,5 εκατ. Ευρώ για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι» καταλήγει ο κ. Θεοφιλίδης.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος