Γάλα όνου: Η θρεπτική υπερτροφή που έγινε μανία!

Ο Γιάννης Στρατής μιλάει για το ελιξήριο της νιότης που χρησιμοποιείται από την εποχή του Ιπποκράτη και έγινε γνωστό από την Κλεοπάτρα
 
Της Μαρίας Ακριβού
 
Από αρχαιοτάτων χρόνων το γάλα γαϊδούρας ήταν τοποθετημένο ψηλά στο βάθρο των αγαθών με υψηλή διατροφική αξία, αφού εκτός από πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό τροφή, λειτουργούσε ως εξαιρετικό φυσικό συμπλήρωμα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε όλα τα είδη ασθενειών, αλλά και σαν προληπτικό μέσο θωράκισης του οργανισμού απέναντι σε παθήσεις. Στην αρχαία Αίγυπτο ήταν το τέλειο γιατροσόφι για την ίαση εσωτερικών και εξωτερικών φλεγμονών, ενώ στην αρχαία Ρώμη θεωρούνταν ως το ποτό της αριστοκρατίας.
 
Ωστόσο, στην ιστορία έμεινε ως το βασικό συστατικό που χρησιμοποιούσε η Κλεοπάτρα για να κάνει μπάνιο προκειμένου να διατηρήσει νεανική και λαμπερή την επιδερμίδα της. Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι γυναίκες εκείνης της εποχής που ακολουθούσαν το παράδειγμά της βασίλισσας της Αιγύπτου και έφτιαχναν κρέμες προσώπου και σώματος με βάση το γάλα γαϊδούρας, για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους για παντοτινή νεότητα.
 
Ο Γιάννης Στρατής βλέποντας το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά αποφάσισε μέσα στην κρίση να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στήνοντας μια φάρμα παραγωγής γάλακτος όνου. Αφορμή στάθηκε μια εργασία που του ανατέθηκε όταν ήταν ακόμα φοιτητής στη σχολή τεχνολογίας τροφίμων και εντυπωσιάστηκε από τα οφέλη του γάλακτος από γαϊδούρια.
Έπειτα από 6 χρόνια σκληρής δουλειάς και αφιέρωσης πολύτιμου προσωπικού χρόνου, αλλά και την επένδυση 100.000 ευρώ, η επιχείρησή του 35χρονου Γιάννη είναι κερδοφόρα, διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο διανομής και έχει δημιουργήσει ένα φανατικό καταναλωτικό κοινό. Ο ίδιος, όπως λέει  κάνει παραδόσεις από πόρτα σε πόρτα σε επιχειρήσεις αλλά και σε μεμονωμένα νοικοκυριά, πραγματοποιώντας τόσο λιανική αλλά και χονδρική πώληση.
 
Αυτή τη στιγμή στη φάρμα του εκτρέφονται 43 γαϊδούρια με την ετήσια παραγωγή γάλακτος να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 τόνων. Εκτός από γάλα, παράγει παγωτό και κουλούρια με βάση το γάλα όνου, ενώ μέρος της παραγόμενης ποσότητας απορροφάται από τρίτες εταιρείες που το χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό για την παραγωγή κρεμών προσώπου και σώματος.
 
“Το γάλα γαϊδούρας περιέχει 2% λιπαρά είναι πιο αραιό και πιο γλυκό από το αγελαδινό ενώ έχει τελείως διαφορετική γεύση από το κατσικίσιο που είναι πιο πικάντικο” λέει ο Γιάννης.   Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να πίνει γάλα από άλλα θηλαστικά γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο τονίζει πως όταν το γάλα παράγεται στις συνθήκες που πρέπει είναι άκρως υγιεινό και ωφέλιμο. “Μια αγελάδα κανονικά παράγει  40 με 50 λίτρα γάλα. Στο εμπόριο με τη χορήγηση ορμονών  μπορεί να παράξει έως και 90 λίτρα. Αυτή η βίαιη παρέμβαση θα έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό” τονίζει.
 

 
Ένα γαϊδούρι μπορεί να παράξει μόλις 1 λίτρο γάλα την ημέρα και αν η τιμή του είναι πιο ακριβή οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή του. Ο Γιάννης εξηγεί πως η κυοφορία διαρκεί 12 μήνες και μετά το 14ο μήνα μπορεί ο παραγωγός να αρμέξει το ζώο αφού το πρώτο δίμηνο το γάλα πάει αποκλειστικά για τον θηλασμό του πουλαριού, το οποίο συνεχίζει να πίνει γάλα μέχρι να φτάσει τους οχτώ μήνες, οπότε σταματάει και το γάλα.
 
“Πρόκειται για μια σχετικά παρθένα αγορά καθώς τώρα στην Ελλάδα τα γαϊδούρια περνάνε από την κατηγορία των ζώων συντροφιάς σε εκείνη των παραγωγικών ζώων. Το γάλα γαϊδούρας είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες καθώς είναι εφάμιλλο με το μητρικό και θα πρέπει να το δούμε ως φάρμακο το οποίο λαμβάνουμε για την πρόληψη και όχι για την αντιμετώπιση μίας ασθένειας” επισημαίνει.
 
Προσθέτει πως έχει πελάτες που χορηγούν το γάλα σε βρέφη πέντε μηνών, εγκυμονούσες μητέρες, διαβητικούς, ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπείες ή πάσχουν από οστεοπόρωση, από ψωρίαση αλλά και άνθρωποι οι οποίοι κάνουν καθιστική ζωή.
 
Στόχος του Γιάννη είναι, όπως λέει, να δει τα προϊόντα του  να ταξιδεύουν στις αγορές του εξωτερικού αλλά και να μπει στις μεγάλες γκουρμέ κουζίνες. Ήδη έχει αναπτύξει συνεργασία με εστιατόρια και γνωστούς σεφ. Τα προϊόντα του  έχουν μπει στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Θανόπουλος καθώς και σε delicatessen μαγαζιά σε Αθήνα, Βόλο και Κρήτη. Το φρέσκο γάλα κυκλοφορεί σε συσκευασία των 250 ml και κοστίζει 16 €  ενώ υπάρχει και η προνομιακή συσκευασία του ενός λίτρου η οποία ανέρχεται στα 45 €. Το κατεψυγμένο γάλα γαϊδούρας μπορεί να διατηρηθεί ως και δύο χρόνια, ενώ  το φρέσκο επιβάλλεται να καταναλωθεί μέσα σε πέντε μέρες. Ημερήσια συνιστόμενη ποσότητα είναι τα 50 ml.
 
Επίσκεψη στη φάρμα
 
Η φάρμα στην περιοχή του Αυλώνα είναι επισκέψιμη από το κοινό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε γευστικές δοκιμές, αλλά και να δει από κοντά τα γαϊδούρια.
 
“Ο βασικός λόγος που επέλεξα την εκτροφή των γαϊδουριών ήταν γιατί δεν μπορώ να μεγαλώνω ένα ζώο και μετά να το πηγαίνω στο σφαγείο. Βασική αρχή μας είναι ότι τα ζώα τα σεβόμαστε γι' αυτό και οι επισκέπτες δεν τα καβαλάνε αλλά τους επιτρέπεται να τα πηγαίνουν βόλτα μόνο με το καπίστρι” διευκρινίζει.
 
Μάλιστα ο Γιάννης αποκαλύπτει πως το άρμεγμα γίνεται με κλασσική μουσική  για να μη βγάζουν τα γαϊδούρια τοξίνη στο γάλα, ενώ έχει παρατηρηθεί πως με αυτό τον τρόπο τα ζώα είναι ήρεμα και παράγουν έκαστο 200 ml παραπάνω γάλα την ημέρα.
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος