Hellenic Fine Oils: Εξάγει ελληνικό ελαιόλαδο σε 40 χώρες
Η Νίκη Γιαβρόγλου αποκαλύπτει τα μυστικά του καλού ελληνικού ελαιολάδου και μιλά για τη στροφή στο χύμα λάδι
Της Μαρίας Ακριβού
Ήταν το 2000 όταν η «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια Α.Ε.» ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και σπορελαίων, όπως επίσης και στην εμπορία delicatessen προϊόντων. Μέσα σε δύο δεκαετίες , το μέγεθός της μεγάλωσε και πλέον τα προϊόιτα της βρίσκονται σε περισσότερες από 40 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 35% του τζίρου.
Στην ελληνική αγορά το 60% της παραγωγής αφορά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας (ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Μετρό κ.α.). Η Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες του κλάδου. Παράγει όλες τις κατηγορίες του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, βιολογικό, ΠΟΠ, αγουρέλαιο), πυρηνέλαιο, σπορέλαιο, ελιές, πατέ κ.α.. Η πρώτη ύλη προέρχεται από την περιοχή της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και η δυναμικότητα του εργοστασίου αγγίζει το χρόνο τους 30.000 τόνους.
Όπως αποκαλύπτει η Νίκη Γιαβρόγλου, Γενική Διευθύντρια της Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, στην Κίνα και την Ιαπωνία τα ανώτατα κοινωνικά στρώματα χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως φάρμακο για την υγεία τους, με την Αμερική να θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη αγορά, με υψηλό δείκτη κατανάλωσης σε ότι αφορά τον υγρό χρυσό. Το δρόμο για το ελληνικό ελαιόλαδο άνοιξε το ελληνικό γιαούρτι και η φέτα που έγιναν trend και συνώνυμο της υγιεινής διατροφής.
“Είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε μια καινούρια αγορά, όποια και αν είναι αυτή. Σε κάθε χώρα που τοποθετούμαστε φροντίζουμε να συνάπτουμε συμφωνίες με πελάτες που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και κλείνουν πολυετή συμβόλαια. Δυστυχώς παρότι υπάρχει ζήτηση για το ελληνικό λάδι στο εξωτερικό, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους Ισπανούς και τους Ιταλούς” αναφέρει η κα Γιαβρόγλου.
Χάνει έδαφος το επώνυμο ελαιόλαδο
Δραματική πτώση σημειώνεται στα επώνυμα ελαιόλαδα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για χύμα λάδι, το οποίο δεν περνάει από τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους. “Δεν είναι δυνατόν ο καθένας που έχει ένα χωράφι και βγάζει 5 τόνους να βγαίνει με δικό του brand στην αγορά. Κάθε χρόνο σχεδόν 30 νέα ελληνικά brands κάνουν την εμφάνισή τους, τα οποία στη συνέχεια κλείνουν διότι δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση”.
Πεποίθηση της κας Γαμβρόγλου είναι πως σταδιακά θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Ιταλίας-Ισπανίας, όπου βλέπουμε μεγάλους κλήρους και υπερσυγκένντρωση που εξασφαλίζει στον κλάδο τη βιωσιμότητά του.
Την ίδια ώρα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κρατάνε σταθερά τα μερίδια αγοράς τους καθώς η τιμή τους παραμένει ανταγωνιστική συγκριτικά με τα επώνυμα brands. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα ανέρχεται ετησίως σε 15-17 λίτρα, με τους Έλληνες να έχουν περιορίσει σημαντικά το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν στο οικογενειακό τραπέζι και να τηγανίζουν κυρίως με υποκατάστατα. Σύμφωνα με την κα Γιαβρόγλου μέχρι και φέτος η αγορά του επώνυμου ελαιολάδου ήταν πτωτική σχεδόν κατά 15%.
Ο τζίρος της Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια κινείται ανοδικά κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε φέτος η τιμή του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει αρκετά, γεγονός που αυξάνει τις πωλήσεις χωρίς, ωστόσο, να ενισχύονται με τον ίδιο ρυθμό και τα κέρδη.
Τα “φέσια” του Μαρινοπουλου και το δίκτυο του Ελλα-δικά μας
Το “σκάσιμο” γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, η οποία χάρη στη μετάβαση των καταστημάτων Μαρινόπουλος στα χέρια της οικογένειας Σκλαβενίτη κατάφερε να μειώσει στο μισό τα χρέη που της είχε αφήσει το προηγούμενο καθεστώς. “Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μας με την οικογένεια Σκλαβενίτη. Πρόκειται για μια εταιρεία που βρίσκεται κοντά στους προμηθευτές της. Εκτιμώ πως το επόμενο διάστημα θα δούμε και άλλες συγχωνεύσεις και εξαγορές να συντελούνται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ” λέει η κα Γιαβρόγλου επισημαίνοντας πως τα προϊόντα με την επωνυμία Sparta και Ananias αποτελούν και τους πιο εμπορικούς κωδικούς της εταιρείας της.
Να σημειωθεί πως η Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ήταν από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στο δίκτυο του Ελλα-δικά μας με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand και τη στοχευμένη προβολή στο εξωτερικό. “Γίνονται ενέργειες για να πάμε από κοινού με άλλες ελληνικές εταιρείες σε εκθέσεις του εξωτερικού. Πρώτος σταθμός θα είναι οι αγορές των Βαλκανίων. Η εν λόγω πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι για πρώτη φορά συνασπίζονται εταιρείες που έχουν παραγωγή στην Ελλάδα, προμηθεύονται την πρώτη ύλη τους από την ελληνική γη και είναι ελληνικών συμφερόντων”.
Δίνοντας χρηστικές συμβουλές στους καταναλωτές η κα Γαμβρόγλου τονίζει ότι το λάδι θα πρέπει να τοποθετείται σε σκιερό μέρος καθώς το φως επηρεάζει τα θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά. Το ελαιόλαδο, όπως και το μέλι, πρακτικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης, ωστόσο, θα πρέπει να έχει καταναλωθεί μέσα στο διάστημα ενός μήνα από το άνοιγμα της συσκευασίας. Ο τενεκές και η γυάλινη συσκευασία προκρίνονται έναντι της αντίστοιχης πλαστικής, ενώ πολύ σημαντική είναι η περίοδος συγκομιδής.
“Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό προϊόν που ελέγχεται νομικά για τη γεύση του. Δυστυχώς στη μαζική εστίαση χρησιμοποιείται λάδι που έχει οξειδωθεί και είναι επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Πολλά εστιατόρια παίρνουν ηλιέλαιο, το καίνε και συμπληρώνουν νέο χωρίς να αλλάξουν το προηγούμενο” επισημαίνει η κα Γιαβρόγλου ζητώντας την άμεση εφαρμογή νομοθεσίας περί ελέγχου των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση.
Τέλος στα προβλήματα των παραγωγών ελαιολάδου έρχεται να προστεθεί η παράνομη εισαγωγή του από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων από επιτήδειους επιχειρηματίες που κάνουν παιχνίδια προκειμένου να αποφύγουν το ΦΠΑ. “Όπως καταλαβαίνετε μας είναι αδύνατο να ανταγωνιστούμε την παράνομη ελληνοποίηση ξένου ελαιολάδου. Είναι ένα μεγάλο πλήγμα” καταλήγει.
* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος