Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για plan ... bee!

Σύμφωνα με την Greenpeace ένας πλανήτης χωρίς μέλισσες θα σήμαινε ταυτόχρονα το τέλος της γεωργίας

 

Της Μαρίας Ακριβού

Πικρή είναι η γεύση που αφήνει η φετινή χρονιά στους μελισσοπαραγωγούς που βλέπουν έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα να βρίσκεται υπό την απειλή αφανισμού. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τα ισχυρά φυτοφάρμακα οδηγούν στο θάνατο εκατομμύρια μέλισσες με τους επαγγελματίες του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Στη Μεγάλη Βρετανία το 1/3 των άγριων μελισσών και των επικονιαστικών εντόμων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη Βραζιλία που βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της φωτιάς που καίει τον Αμαζόνιο, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, 500 εκατομμύρια μέλισσες έχουν χάσει τη ζωή τους από μόλυνση που προκαλούν τα φυτοφάρμακα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εγκατάσταση κυψελών στα δημόσια κτήρια, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την καταπολέμηση του αφανισμού των πολύτιμων εντόμων. Εργαζόμενοι όλων των τμημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης υπογραμμίζοντας ότι οι μέλισσες, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το περιβάλλον και την οικονομία, αποδεκατίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Μάλιστα προτείνεται να γίνει τοποθέτηση «κουτιών βιοποικιλότητας» στα σχολεία, μέχρι τα τέλη του 2020, με την χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα υπάρξουν συμπληρωματικά κονδύλια που θα προέλθουν από την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Ενδεικτικό είναι πως ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, πρότεινε την αύξηση της χρηματοδότησης της μελισσοκομίας από 36 εκατ. ευρώ, σε 60 εκατ. Ευρώ.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.800.000 μελίσσια, οι μελισσοκομικές μονάδες αγγίζουν τις 24.000 και η ετήσια παραγωγή μελιού ανέρχεται στους 15.000 τόνους. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι δύο κιλά μέλι και θεωρείται από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη.

Κάτι που ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε πυκνότητα μελισσών και παρά το γεγονός ότι είναι στην 5η με 6η θέση στην παραγωγή μελιού στην Ευρώπη, είναι και ένας κλάδος που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα τα οποία οφείλονται στις καιρικές συνθήκες (π.χ. ανομβρία, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών, έλλειψη ανθοφορίας), στους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών και στις απώλειες μελισσοσμηνών τόσο από την τροφοδότηση μελισσών με ακατάλληλες τροφές ή λανθασμένο τρόπο χορήγησης όσο και από την εφαρμογή ακατάλληλων σκευασμάτων ή υψηλών δόσεων.

Πώς θα ήταν ο πλανήτης χωρίς μέλισσες

Αναμφίβολα στους περισσότερους από εμάς οι μέλισσες προκαλούν φόβο. Και μόνο η σκέψη ότι το τσίμπημα τους μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο ή αλλεργικό σοκ, είναι αρκετή για να τις μετατρέψει σε άσπονδους εχθρούς. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτές;

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, ένας πλανήτης χωρίς μέλισσες θα σήμαινε ταυτόχρονα το τέλος της γεωργίας. Φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων, καρπούζια, πεπόνια, αγγουράκια, κολοκυθάκια καθώς και μελιτζάνες, που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους ώστε να παραχθεί ο καρπός, θα ήταν αδύνατο να ευδοκιμήσουν.

Για να αντιληφθεί κανείς τη συμβολή και τη σημασία των μελισσών στην τροφική αλυσίδα αρκεί να λάβει υπόψη του πως πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν αφανιστούν οι μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες. Την ίδια ώρα, η παραγωγή μήλων, φραουλών και αμυγδάλων θα σημειώσει δραματική πτώση.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως χωρίς τη μέλισσα,η οποία ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής, αφού το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται στην επικονίαση. Στην Ευρώπη μόνο πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε 265 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο παγκοσμίως.

Μια μέλισσα επισκέπτεται 7.000 λουλούδια την ημέρα και για να παράξει ένα κιλό μέλι χρειάζεται να επισκεφθεί συνολικά 4.000.000 φυτά. Από τα 20.000 είδη μελισσών που υπάρχουν στον πλανήτη μόλις εφτά είναι σε θέση να παράξουν το πολύτιμο θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό αγαθό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε παγκόσμιο επίπεδο 10 χώρες παράγουν πάνω από 1,66 εκατ. Τόνους μελιού με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνει η Ασία (45,7%) και ακολουθούν η Ευρώπη (22,4%), οι ΗΠΑ (20%) και η Αφρική (10,2%).

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος"