Η Κύπρια που διοργανώνει πολιτικούς γάμους στην Ελλάδα

Η Μαρία Ευριπίδη βραβεύτηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς για το BookYourWeddingDay.com

Της Μαρίας Ακριβού

Μια Κύπρια επιχειρηματίας, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει ταράξει τα “νερά” της παγκόσμιας βιομηχανίας τουρισμού, αφού κατάφερε να αναδείξει μια αρκετά προσοδοφόρα πτυχή του, βάζοντας στο παιχνίδι όχι μόνο τους ξενοδόχους αλλά και τα Δημαρχεία ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Η σκέψη για τη διοργάνωση πολιτικών γάμων μπορεί να φαντάζει απλή, όμως η υλοποίηση της είναι κομματάκι δύσκολο, δεδομένου ότι κολλάει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, στερώντας από το Κράτος και το επιχειρείν σημαντικά ποσά.

 

Η Μαρία Ευριπίδη, η οποία πρόσφατα ξεχώρισε ως Γυναίκα επιχειρηματίας της Χρονιάς στην Κύπρο, είναι ο ιθύνων νους πίσω από την πλατφόρμα του

BookΥourWeddingday.com που διοργανώνει το γάμο σας σε χρόνο dt! Έχοντας διατελέσει Υπεύθυνη Πωλήσεων κορυφαίας αλυσίδας ξενοδοχείων στην Κύπρο, τα τελευταία δέκα χρόνια, είχε δώσει ειδικό βάρος στην προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μέσα από την καθημερινή της ενασχόληση διαπίστωσε το κενό που υπήρχε στην αγορά, όπως επίσης  και τις παθογένειες που εμφάνιζε ο κλάδος. Ούτε λίγο ούτε πολύ ανακάλυψε πως ο μεγάλος χρόνος αναμονής που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια προκειμένου να επικυρώσουν την ημερομηνία της γαμήλιας τελετής τους συνήθως ξεπερνά τις 6-8 εβδομάδες.

Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να περάσει από τη θέση του στελέχους σε εκείνη του επιχειρηματία, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που στόχο θα είχε να απλοποιήσει τη διαδικασία διοργάνωσης ενός πολιτικού γάμου στην Ελλάδα από ζευγάρια άλλων εθνικοτήτων. Η δημιουργία του BookYourWeddingDay.com ήταν μονόδρομος. 

“ Από το Μάρτιο του 2017  μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.500 κρατήσεις, για πολιτικούς γάμους σε Ελλάδα και Κύπρο, για το διάστημα  2018-2019, εκ των οποίων οι 1.000 πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Η εκτίμησή μου είναι πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε κλείσει στις 4.000 κρατήσεις” λέει  η κα Ευριπίδη, επισημαίνοντας πως μέσω της πλατφόρμα της επιχειρεί να εκμηδενίσει και να απλοποιήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για τη διοργάνωση πολιτικών γάμων στην Ελλάδα. Προσθέτει πως η  ελληνική αγορά αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια καθώς διαθέτει όλα τα εφόδια και τις υποδομές για την περαιτέρω ανάπτυξη του BookYourWeddingDay.com”.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του  BookYourWeddingDay.com υπάρχουν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες ελέγχου διαθεσιμότητας ξενοδοχείων και δημαρχείων. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα εμφανίζει τη διαθεσιμότητα των χώρων των γαμήλιων τελετών, σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να προβούν σε άμεση κράτηση.  Επιπρόσθετα, γίνεται ενδελεχής έλεγχος των στοιχείων των ζευγαριών καθώς και των τουριστικών πρακτόρων (ID Validation) έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πολλαπλές κρατήσεις που συνήθως οδηγούν σε ακυρώσεις.

Ζάκυνθος, Σκιάθος, Κως, Ρόδος, Μύκονος, Κεφαλλονιά και Πελοπόννησος είναι οι περιοχές που επιλέγουν κυρίως οι ξένοι για την τέλεση του πολιτικού τους γάμου. Η Αθήνα δεν είναι και τόσο δημοφιλής, καθώς τη ζητάνε συνήθως ομογενείς του εξωτερικού ή όταν ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι είναι ελληνικής καταγωγής.

Στο πελατολόγιο του BookYourWeddingDay.com συγκαταλέγονται ήδη Βρετανικοί τουριστικοί οργανισμοί , αγορά από την οποία προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων στην Ελλάδα, ωστόσο, πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν επαγγελματίες του κλάδου αλλά και ζευγάρια από όλες τις χώρες. “Εκτός από τους Άγγλους έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με Αμερική, Καναδά και Λίβανο, ενώ βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδό μας στη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία” αποκαλύπτει η κα Ευριπίδη.

Παράλληλα εξηγεί πως οι Κινέζοι τουρίστες που κατακλύζουν το νησί της Σαντορίνης για να φωτογραφηθούν ως νεόνυμφοι δεν ανήκουν στο target group της και ο λόγος είναι πως εκείνοι έρχονται στην Ελλάδα με δικό τους φωτογράφο, όχι για να παντρευτούν, αλλά για να κάνουν αναπαράσταση του γεγονότος.

 Το μέσο κόστος για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου σε κάποιο Δημαρχείο στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 120 στερλίνες, ήτοι

140 ευρώ ή 125 δολάρια. Για να αντιληφθεί κανείς το κέρδος από μια τέτοια μπίζνα στη χώρα μας αρκεί να λάβει υπόψη του πως μαζί με κάθε ζευγάρι ο μέσος όρος των καλεσμένων ανέρχεται σε 30 άτομα που μένουν περίπου 10 ημέρες.

 “Υπάρχουν αρκετές περιοχές της Ελλάδας που θέλουν να αναπτύξουν το γαμήλιο τουρισμό τους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το εν λόγω προϊόν, αφού κάθε ζευγάρι  έχει το όνειρο να παντρευτεί στην Ελλάδα!”.

Παραδέχεται, ωστόσο, πως η μεγαλύτερη δυσκολία και συνάμα πρόκλση που έχει κληθεί να διαχειριστεί, είναι το να καταφέρει να πείσει ορισμένα Δημαρχεία να καταλάβουν ότι τους συμφέρει να δέχονται κόσμο και να κάνουν κρατήσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Πολλοί, όπως λέει, φτάνουν ακόμη και στο σημείο να προτάξουν ως δικαιολογία ότι δεν είναι να θέση να αναλάβουν την  ευθύνη, καθώς σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, οι συμφωνίες ίσως δεν υλοποιηθούν, θέση την οποία η κα Ευριπίδη χαρακτηρίζει ως αβάσιμη.

 

*Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα Φιλελεύθερος