ΙΚΤΙΝΟΣ: Ελληνικό μάρμαρο που ταξιδεύει στις πέντε Ηπείρους!

Η Τζούλη Χαϊδά μιλά για τις νέες επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ, τις διεθνείς αγορές και τα καινούρια λατομεία

Της Μαρίας Ακριβού

Σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο η Τζούλη Χαϊδά αποδεικνύει καθημερινά ότι οι γυναίκες είναι εξίσου αποδοτικές και ανταγωνιστικές στο επιχειρείν, χάρη στον πολυσύνθετο τρόπο σκέψης που διαθέτουν. Από τη θέση της Αντιπροέδρου, διοικεί με επιτυχία την ιστορική  βιομηχανία μαρμάρου Ικτίνος, εξάγοντας ελληνικό μάρμαρο στις πέντε Ηπείρους.

Η Ικτίνος ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως ατομική επιχείρηση και το 2000 μπήκε στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται μέχρι και σήμερα. Από την αρχή της σύστασής της είχε εξαγωγικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της πλέον να αγγίζουν σε ποσοστό το 98%. Διαθέτει εφτά λατομεία εκμετάλλευσης μαρμάρων στη Βόρειο Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας και της Δράμας, δύο μονάδες κοπής και επεξεργασίας στην Αθήνα, τρείς αποθηκευτικούς χώρους και ένα νέο υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο στη Λεωφόρο Κηφισίας. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι μέσα στην κρίση αύξησε το εργατικό της δυναμικό στα 350 άτομα, ενώ δεν προέβη σε καμία μείωση μισθού!

Μετά την πρόσφατη εξαγορά του 80% της εταιρείας Latirus έναντι του ποσού των   12.6 εκατ. Ευρώ, η διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς συνεχίζει ακάθεκτη τις επενδυτικές τοποθετήσεις, ενώ σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα την επόμενη μέρα. Η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ, Τζούλη Χαϊδά, αποκαλύπτει πως αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συζητήσεις για την αξιολόγηση προτάσεων που αφορού, είτε την πώληση ολόκληρου του οικοπέδου, είτε την αξιοποίηση μέρους αυτού και πώληση μόνο της έκτασης για την ανοικοδόμηση του ξενοδοχείου.

“Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό της κατασκευής του ξενοδοχείου από την ΙΚΤΙΝΟΣ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιθυμούμε την εμπορική του εκμετάλλευση καθώς η ξενοδοχία είναι ένας κλάδος ξένος προς εμάς και θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε καλά αυτό που ήδη ξέρουμε” λέει η κα Χαϊδά, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε στην εξαγορά ενός λατομείου λευκού μαρμάρου στη Β. Ελλάδα, στην περιοχή της Δράμας, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, κίνηση η οποία αναμένεται να δώσει περεταίρω ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

“Πριν τη λήξη του 2018 θα υπάρξει μια ακόμη επένδυση της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά στην εξαγορά τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για την υποστήριξη των νέων μας project” αναφέρει η Αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ. 

Εξηγεί πως η άνοδος 50% του τζίρου που εμφάνισε η ΙΚΤΙΝΟΣ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως για ελληνικά μάρμαρα που λόγω της ιδιαιτερότητας και της σπανιότητάς τους κάνουν θραύση στο εξωτερικό.

 Ειδικότερα, η ζήτηση κυρίως για τα μονοπωλιακά μάρμαρα, μεταξύ των οποίων το GOLDEN SPIDER, το NESTOS WHITE, το  THASSOS WHITE και το VOLAKAS WHITE, που αποτελούν τα brand names της εταιρείας σε όλες τις χώρες του κόσμου, αυξάνεται διαρκώς. «Η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια προσανατολίζεται σε μια μόνιμη προσπάθεια για εξεύρεση νέων κοιτασμάτων έτσι ώστε η εξασφάλιση της πρώτης ύλης να δημιουργεί την υποδομή για αύξηση των πωλήσεων» .

Η ελληνική εισηγμένη έχει αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα με την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό και την Αμερική να είναι οι καλύτεροι πελάτες της. “Εξίσου δυνατές αγορές είναι εκείνες της Ταιβάν και της Κορέας. Το προσεχές διάστημα θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη Νότια Αμερική, στην οποία θέλουμε να ενισχύσουμε την υφιστάμενη παρουσία μας, ενώ στο “στόχαστρο” μπαίνουν η Γουατεμάλα και ο Άγιος Δομίνικος”.

 Η κα Χαϊδά επισημαίνει πως, παρά τα θεαματικά αποτελέσματα που πετυχαίνει η εταιρεία της στο εξωτερικό, εντός συνόρων η υψηλή φορολογία που επιβάλλει το Κράτος στις επιχειρήσεις δεν αφήνει το περιθώριο σε κανένα επιχειρηματία να αναπνεύσει. “Έχουμε φτάσει στο σημείο να παλεύουμε μόνοι μας . Οι τράπεζες έχουν γίνει λίγο πιο ανοιχτές στο θέμα της ρευστότητας, την οποία παρέχουν με φειφώ και υπό αυστηρούς όρους. Στην ουσία δίνουν δάνεια μόνο στις επιχειρήσεις που τα πάνε καλά. Μα πώς μια επιχείρηση να τα πάει καλά όταν της λείπουν τα κεφάλαια για να αναπτυχθεί και οι τράπεζες δεν τη βοηθούν; Όλο αυτό είναι οξύμωρο” επισημαίνει η κα Χαϊδά, υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη τακτική των τραπεζών δεν έχει καμία απολύτως λογική.

 Σχολιάζοντας τα όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο, ούσα και η ίδια επικεφαλής εισηγμένης, η κα Χαϊδά παίρνει θέση και στυλιτεύει την περιορισμένη εποπτεία που υπάρχει από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. “Ο έλεγχος θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός. Η μετοχή της ΙΚΤΙΝΟΣ κινείται ανοδικά ωθούμενη από τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνισε. Ωστόσο, κάθε φορά που το ΧΑ πέφτει λόγω μιας αρνητικής είδησης, επηρεαζόμαστε και εμείς”.

 Προσθέτει πως υπάρχει γενικά έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πως σε συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ στελεχών της ΙΚΤΙΝΟΣ και ξένων funds τίθεται, από τη δεύτερη πλευρά, συχνά το ερώτημα ποια είναι η υπέυθυνη ελεγκτική εταιρεία που εγγυάται για την οικονομική ευρωστία της εταιρείας, παράγοντας ο οποίος μέχρι πρότινος δεν έπεφτε στο τραπέζι για το κλείσιμο ενός deal.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος