Intale: Η εταιρεία που λειτουργεί ως το δεξί "χέρι" του λιανεμπορίου

Ο Φάνης Κουτουβέλης κατάφερε να βάλει υπό τη σκέπη της Intale περισσότερα από 1.000 περίπτερα και mini-markets

Της Μαρίας Ακριβού

Πολλοί την αποκαλούν ως το «δεξί χέρι» του λιανεμπορίου, αφού με τη σύστασή της έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά. Η Intale, η οποία αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες cloud που βελτιστοποιούν τις επιχειρηματικές πρακτικές και διαδικασίες μικρών καταστημάτων και περιπτέρων, αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που επικυρώνουν τη δυναμική του ελληνικού start up οικοσυστήματος. 

Με επικεφαλής τον Φάνη Κουτουβέλη, η ομάδα της Intale ετοιμάζεται, μετά τη Γερμανία, να απλώσει τα «πλοκάμια» της σε Πολωνία και Ρουμανία. Συνεργαζόμενη πλέον με περισσότερα από 1.000 περίπτερα και mini-markets, έχει ως στόχο να προχωρήσει σε σύμπραξη με μεγάλες εταιρείες. Στο δυναμικό της, που πλέον αριθμεί 42 άτομα, έχουν ενταχθεί έμπειρα στελέχη, όπως οι Andreas Berger (Aldi) και Simon Massey (Pepsico), ενώ μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει το 2017 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 70 εκατ. συναλλαγές. 

“Τα τελευταία χρόνια τρέχουμε με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 100% και εκτιμάμε ότι τα έσοδά μας θα διπλασιαστούν το 2018. Στο Βερολίνο ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας τον Απρίλιο και ο αριθμός των συνεργαζόμενων λιανεμπόρων εκεί αναμένεται, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, να ξεπεράσει τους 100” αναφέρει ο Φάνης Κουτουβέλης, Ιδρυτής της εταιρείας Intale. Στη δε Πολωνία έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πολωνικό όμιλο Eurocash, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται 8.500 σημεία λιανικής, και το πλάνο είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στον Οκτώβριο – Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. 

«Αν πιστεύεις στο όραμα που έχεις πρέπει να οπλιστείς με απίστευτη επιμονή για να μην το βάλεις κάτω στις δύσκολες στιγμές» λέει ο 32χρονος επιχειρηματίας που μέσα στην κρίση κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. 

Θυμάται πως όταν ήταν ακόμα φοιτητής διακατεχόταν έντονα από το αίσθημα της αισιοδοξίας και την εσωτερική ανάγκη της δημιουργίας. Χωρίς αρχικό κεφάλαιο και σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, πήρε το ρίσκο και η απόφαση τον δικαίωσε. «Μπορεί στην αρχή να μην είχαμε λεφτά ούτε για να νοικιάσουμε ένα πολύ μικρό γραφείο, όμως οι στόχοι ήταν δυσανάλογα υψηλοί και το όραμα διεθνές από την πρώτη ημέρα. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι πως πράγματα που ονειρεύεσαι σαν τρελός όταν ξεκινάς, την στιγμή που τα πετυχαίνεις τα κάνεις γρήγορα «κτήμα» σου και προχωράς αμέσως για τον επόμενο στόχο». 

 Αισθάνεται, όπως λέει περήφανος, που η εταιρεία του συμβάλλει στο να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί μία παραδοσιακή αγορά και που χάρη στις πρακτικές της οι πελάτες φεύγουν από τα καταστήματα ευχαριστημένοι. Νιώθει όμως και ευτυχισμένος, αφού κατάφερε να βρει και να δραστηριοποιηθεί σε ένα αντικείμενο που του αρέσει. 

Η Intale εξειδικεύεται ουσιαστικά στην αγορά του παραδοσιακού λιανεμπορίου, παρέχοντας τεχνολογικά εργαλεία στους μικρούς ανεξάρτητους λιανεμπόρους. «Τους προσφέρουμε έναν ψηφιακό βοηθό για τα καταστήματά τους και μέσω του λογισμικού μας ψηφιοποιούν τις λειτουργίες τους, συνδέονται με τους προμηθευτές τους και με τους τελικούς καταναλωτές τους. Έτσι τους βοηθάμε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στο οργανωμένο λιανεμπόριο και να αναπτυχθούν με επιτυχία και στον 21ο αιώνα». 

Εξηγεί πως το γεγονός ότι έχουν επενδύσει αποκλειστικά στην αγορά της μικρής λιανικής και δραστηριοποιούνται κάθετα σε αυτή, έχει δώσει στην ομάδα της Intale το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειαζόταν, καθώς ο κλάδος εξυπηρετούνταν τεχνολογικά από οριζόντιες μη-εξειδικευμένες λύσεις. 

«Είμαστε παθιασμένοι με ότι και αν κάνουμε και πάνω απ’ όλα με τον πελάτη. Λειτουργούμε με τρόπο μοντέρνο και προσπαθούμε να διατηρούμε την ευελιξία μας. Πάντα μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι οι ώρες που ξοδεύει ο καθένας στο γραφείο» επισημαίνει. 

Δεν θα ξεχάσει ποτέ πως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας η ομάδα του είχε ξεμείνει από χρήματα δύο φορές και έπρεπε να βγουν όλοι για να κάνουν μόνο πωλήσεις μέχρι να κλείσει ο μήνας, για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτή η εμπειρία τον δίδαξε πως κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Αποτελεί, όπως λέει, απλά ένα μικρό εμπόδιο και μια ευκαιρία για να βρεις μία δημιουργική λύση. 

«Το επιχειρείν για εμένα είναι ένα συνεχές δίπολο, έχεις μικρές σύντομες στιγμές απόλυτης ικανοποίησης και ευτυχίας, οι οποίες κρατάνε πολύ λίγο γιατί μετά συνεχίζει πάλι ο στίβος μάχης. Η επιτυχία είναι υποκειμενική και σχετική, ο καθένας μας βάζει το δικό του πήχη εκεί που θέλει» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως το μόνο που έχει σημασία είναι να βελτιώνεσαι σε σχέση με το που ήσουν την προηγούμενη ημέρα. Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού start up οικοσυστήματος ο κ. Κουτουβέλης αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί τη δυναμική του και πως οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, δεν έχουν προβεί σε σοβαρές τοποθετήσεις. “Η νεοφυής επιχειρηματικότητα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό σταδιο, όμως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το επόμενο διάστημα έχει αποφασιστεί ότι θα πέσουν στην αγορά 400 εκατομμύρια ευρώ. Ελπίζω οι επενδυτές να σκεφτούν σοβαρά που θα επενδύσουν ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα”. 

Επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν νέο επιχειρηματία είναι, αφενός ο χρόνος που δαπανά στη γραφειοκρατία, αφετέρου το μεγάλο μισθολογικό κόστος που επωμίζεται όταν θέλει να πάει στο επόμενο βήμα. “Σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία δεν δικαιολογούνται οι εργασιακές εισφορές που επιβάλλονται. Μια επιχείρηση και να θέλει να προσλάβει κόσμο δεν θα το κάνει με αυτά τα δεδομένα. Συνεπώς είναι καταδικασμένη να μη μεγαλώσει” καταλήγει. 

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος