Lloyd’s Register:Το ηλεκτρικό πλοίο και το «στοίχημα» του υδρογόνου

Ο Πάνος Μήτρου μιλά για τα πλοία του μέλλοντος και τη ναυτιλία στην εποχή του digital transformation

Της Μαρίας Ακριβού

Η ελληνική αγορά αποτελεί για το Lloyd’s Register το πιο σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο, καθώς το μερίδιο το ελληνόκτητου τονάζ ξεπερνά το 20% και σχεδόν 900 ελληνικά πλοία φέρουν τα πιστοποιητικά του κορυφαίου παρόχου στον κόσμο ανεξάρτητων υπηρεσιών αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων της πιστοποίησης, της επικύρωσης, της επαλήθευσης και της εκπαίδευσης με παρουσία σε πάνω από 120 χώρες. 


Το διεθνές brand συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής ναυπηγικής δραστηριότητας με έμφαση στην καινοτομία. 


«Ο Οργανισμός μας συμμετέχει σε ελληνικά έργα που έχουν να κάνουν με την ομαλή υιοθέτηση εναλλακτικών, βιώσιμων καυσίμων για τη ναυτιλία και υποστηρίζει την ανάπτυξη ναυτικής τεχνολογίας υψηλής στάθμης στην Ελλάδα», αναφέρει  ο Πάνος Μήτρου, Technology & Innovation Manager, South Europe Marine & Offshore, Business Development της Lloyd’s Register. 


Αναμφίβολα, το 2019 αποτελεί έτος ορόσημο, αφού με τη λήξη του η παγκόσμια ναυτιλία θα περάσει στην εποχή του καυσίμου με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 0,5%. Οπως επισημαίνει ο κ. Μήτρου, απαιτείται προετοιμασία για τη χρήση πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ή εγκατάσταση scrubber. Σε ό,τι αφορά το LNG και το πρόγραμμα Poseidon Med IΙ, η Lloyd’s Register βρίσκεται στη δεύτερη φάση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2013 και αν και η προγραμματική σύμβαση της παρούσας δράσης θα ολοκληρωθεί το 2020, η διοίκηση πιστεύει ότι οι προϋποθέσεις για τη γενικευμένη χρήση LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου θα έχουν διασφαλιστεί. 
Να σημειωθεί πως το Poseidon Med IΙ αποτελεί ένα πρόγραμμα ολιστικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει τρεις χώρες, σχεδόν 30 εταίρους και έναν προϋπολογισμό περίπου 55 εκατ ευρώ. Συγκεντρώνει την εμπειρία όλων των σχετικών πρωτοβουλιών πανευρωπαϊκά και αυτό φάνηκε στο πλαίσιο ανεφοδιασμού πλοίων με LNG που υιοθετήθηκε με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ένα από τα πιο μοντέρνα και ισχυρά πλαίσια ασφάλειας στην Ε.Ε. 


«Από κοινού με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ προετοιμάζουμε σχετικές εγκαταστάσεις σε συνέργεια με άλλες χρήσεις, σε λιμένες-πόλεις όπου η πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο δεν ήταν εφικτή, όπως η Πάτρα. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και πλοίο ανεφοδιασμού και μεταφοράς αερίου μικρής κλίμακάς. Σκοπός είναι η διάδοση του φυσικού αερίου στη ναυτιλία με πρώτο σταθμό ίσως τα επιβατηγά πλοία, καθώς προσφέρει μια λύση καθαρότερη για το περιβάλλον και πολύ πιθανώς μετά τις αλλαγές του 2020 οικονομικά πιο ανταγωνιστική των συμβατικών καυσίμων», τονίζει ο κ. Μήτρου. 


Προσθέτει πως παράλληλα εξετάστηκε η χρήση ηλεκτρισμού, είτε από πλοία ελλιμενισμένα είτε από πλοία που φορτίζονται και μπορούν να εκτελούν τοπικούς πλόες. Και οι δύο εκδοχές προσφέρουν ισχυρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και εθνικά οφέλη, κάτι που φάνηκε και στην πρώτη φάση του προγράμματος «elemed», που ολοκληρώθηκε το 2018 και σφραγίστηκε από την πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης πλοίου στον λιμένα της Κυλλήνης. 
Η δράση «elemed» χάραξε το πλαίσιο για να έρθουμε πιο κοντά στον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή τριών κρατών-μελών (Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβενία) και τεσσάρων λιμένων (Πειραιάς, Λεμεσός, Κόπερ, Κυλλήνη). Αλλωστε, η χρήση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου περιορίζει δραστικά τους αέριους ρύπους και τον θόρυβο, ιδιαίτερα στις παράκτιες ζώνες. 


«Το ηλεκτρικό πλοίο αποτελεί ευκαιρία για τη νησιωτική χώρα, καθώς το δυναμικό της ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτό που αποκαλούμε αειφόρο θαλάσσια κινητικότητα, τη δυνατότητα να αδράξουμε την περίσσια ενέργεια και να πετύχουμε πυκνές, συνεχείς διασυνδέσεις στα νησιωτικά μας συμπλέγματα». 
Τι γίνεται με τη χωρητικότητα των μπαταριών και πώς βλέπει η Lloyd’s Register την εναλλακτική του υδρογόνου; Σήμερα γραμμές στην περιοχή των 20 ΝΜ μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιούνται με ηλεκτρικά ή υβριδικά πλοία. Το κόστος μπαταρίας υψηλής διάρκειας ζωής ιόντων λιθίου μειώνεται διαρκώς και αναμένεται να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα με την ευρεία εφαρμογή τους. Ειδικότερα, το κόστος μπαταρίας ενός πλοίου που θα καλύψει τα πιο εμπορικά δρομολόγια, όπως Πειραιάς - Αίγινα ή Ζάκυνθος - Κυλλήνη, θα κοστίζει κατά προσέγγιση 2,5 με 3 εκατ. ευρώ, αλλά η οικονομία καυσίμου μπορεί να ξεπερνά το 70%. 


«Οταν η επένδυση αποσβεσθεί, το πλοίο θα είναι, όχι μόνο καθαρότερο, αλλά και ασύγκριτα ανταγωνιστικότερο της υπάρχουσας τεχνολογίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει κέρδος, αλλά και πιο πυκνές, συχνές διασυνδέσεις για τις νησιωτικές κοινωνίες». Ο κ. Μήτρου αναγνωρίζει πως το υδρογόνο αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα και ίσως συνιστά το τελικό στάδιο στην απανθρακοποίηση των μεταφορών. Αν και ως Lloyd’s Register έχουν ήδη υποστηρίξει εφαρμογές κυρίως με τη χρήση κυψελών υδρογόνου πάνω σε πλοία για την κάλυψη κάποιων αναγκών ηλεκτροδότησης, εντούτοις τονίζει πως είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσουμε για ωριμότητα του υδρογόνου ως λύση. 


Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, η καθαρή παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές σε μεγάλη κλίμακα δεν έχει συμβεί ακόμα, ενώ οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι υπερβολικά μεγάλες στις παρούσες συνθήκες. Στους τεχνικούς «πονοκεφάλους» που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι η χαμηλή πυκνότητα ενέργειας του υδρογόνου, που σε ποντοπόρα πλοία θα είναι πολύ περιοριστική, αλλά και το ότι η θερμοκρασία υγροποίησης του είναι αρκετά χαμηλότερη ακόμα και από αυτήν του LNG. 

*Η παρούσα συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος