Μανωλάκος: Το μανιάτικο Παστέλι που μας γλυκαίνει από το 1902!

Η Άλκηστις Μανωλάκου μιλά για το παστέλι από τη Μάνη που κάνει τι γύρο του κόσμου και τα νέα προϊόντα

Της Μαρίας Ακριβού

Ήταν το 1902 όταν ο Ηλίας Μανωλάκος από την περιοχή της Μάνης, αποφάσισε να ασχοληθεί με το επιχειρείν, ανοίγοντας το παστελάδικό του, έπειτα από 20 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα του μελιτοπλάστη! Αυτό που σίγουρα δεν φανταζόταν τότε, ήταν η εξέλιξη της επιχείρησής του, ότι δηλαδή έπειτα από έναν αιώνα, τα εγγόνια του θα συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση, δίνοντας άλλη διάσταση στην ιστορική επιχείρηση, η οποία θεωρείται από τις  πρώτες  παστελοποιίες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

Όταν κανείς ρωτούσε τον κ. Μανωλάκο για την προέλευση της συνταγής του, εκείνος συνήθιζε να τον παραπέμπει στον ΄Ομηρο και την Ιλιάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το παστέλι αναφερόταν με την ονομασία ίντριον, σαν πλακούντας με μέλι και σουσάμι, που τον έτρωγαν οι ΄Ελληνες για να μπορούν να αντέχουν στις κακουχίες του πολέμου.

Σήμερα η τέταρτη γενιά, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του “Μπαρμπαλιά”, όπως τον αποκαλούσαν,  φτιάχνει, από τον ίδιο μαρμάρινο πάγκο, μελένιες λιχουδιές που ταξιδεύουν σε Ευρώπη και Αμερική.Το μεράκι για τη δημιουργία, αλλά και η επιθυμία να συνεχίσει την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης που μετρά 116 χρόνια ζωής ήταν άλλωστε  οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την Άλκηστις Μανωλάκου να αναλάβει τα ηνία της ομώνυμης επιχείρησης, κάνοντας, μαζί με τον αδερφό της, το μανιάτικο παστέλι γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

“Αν η επιχείρηση έχει επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια, αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ποιότητα των προϊόντων που δημιουργούμε και στην επιλεκτική διαλογή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε” λέει  η κα Μανωλάκου.

Η οικογενειακή παστελοποιία παράγει σε ετήσια βάση 1.000 τόνους παστελιού, καλύπτοντας τις γαστριμαργικές απαιτήσεις των πιο απαιτητικών ουρανίσκων σε Ελλάδα και εξωτρερικό. Στα ράφια επιλεγμένων delicatessen μαγαζιών σε Αγγλία, Ρουμανία, Γερμανία, Καναδά και Αμερική μπορεί να βρει κανείς και να αγοράσει τα αυθεντικά ελληνικά παστέλια που φέρουν την υπογραφή “Μανωλάκος”.

“Οι εξαγωγές μας φέτος σημείωσαν άνοδο +40% σε σχέση με το 2017 και σχεδιάζουμε μέχρι το Φθινόπωρο να τοποθετηθούμε σε μια ακόμη ευρωπαϊκή αγορά” λέει η κα Μανωλάκου, η οποία παράλληλα εξετάζει το άνοιγμα ενός  ακόμη ιδιόκτητου καταστήματος στην Αθήνα, το τρίτο κατά σειρά, μετά τα δύο που διατηρεί στο Γύθειο.

Συνολικά στο εργαστήριο της παστελοποιίας από τη Μάνη, παράγονται 60 κωδικοί, από τους οποίους τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν το παστέλι όλο μέλι χωρίς ζάχαρη, το πολύσπορο, όπως επίσης το παστέλι με κράνμπερι, γκότζι μπέρυ, αλλά και με φυστίκι. Όλες οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές και προέρχονται από την περιοχή της Μάνης, την Κρήτη, τον Ταϋγετο, την Αρκαδία και τη Θεσσαλονίκη.

Το παστέλι Μανωλάκος έχει σταδιακά διευρύνει το δίκτυο διανομής του και έχει τοποθετηθεί σε γυμναστήρια και φαρμακεία, αξιοποιώντας ένα καταναλωτικό κοινό που δίνει ιδαίτερη έμφαση στο κομμάτι της υγιεινής διατροφής και της καλής φυσικής κατάστασης.

“Η αλήθεια είναι πως το 2018 είχε πολλές διακυμάνσεις. Ξεκινήσαμε με έναν δυνατό Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ σημειώθηκε μια μικρή πτώση κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο, περίοδος κατά την οποία οι Έλληνες συγκρατήθηκαν ως προς τις αγορές τους, λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν να πληρώσουν” επισημαίνει η κα Μανωλάκου.

Πώς όμως ξεχωρίζουμε το καλό από το κακής ποιότητας παστέλι; Η κα Μανωλάκου απαντά πως κάθε φορά που πάμε να αγοράσουμε ένα παστέλι πρέπει να κοιτάμε προσεκτικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και έλαια. “Το σωστό προϊόν φαίνεται με το μάτι. Για παράδειγμα στην περίπτωση του παστελιού όλο μέλι, το καταλαβαίνει κανείς από την ευλυγισία του” λέει χαρακτηριστικά.

Για όσους πάντως δεν είναι λάτρεις του παστελιού αρκεί να λάβουν υπόψη τους ότι το  σησάμι, βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή του, συνιστά ένα φυσικό προϊον, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία επιδρά θεραπευτικά στον οργανισμό καθώς τον προφυλάσσει από αρτηριοσκλήρυνση, συντελεί στην μείωση του καρκίνου, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, επιβραδύνει την ασθένεια Alzheimer, την ασθένεια του Parkinson, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και γενικά αυξάνει τη μακροζωία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε κάτι γλυκό επιλέξτε ένα παστέλι, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

 Όσο για το τι καινούριο βρίσκεται στα σκαριά, η κα Μανωλάκου αποκαλύπτει πως σύντομα θα τεθεί σε χονδρική πώληση το λουκούμι με λικέρ κράναι αμουρ εμπνευσμένο από το νησί Κράναι στην περιοχή του Γυθείου, σε γεύση μέλι-πορτοκάλι, ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται, εκτός από τους γλυκατζήδες και σε όσους απολαμβάνουν να πίνουν ελληνικό καφέ. Προσεχώς θα βγει και σε υποβρύχιο!

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος