Οι εταιρείες αλλάζουν προσανατολισμό και γίνονται ... vegan
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις διανθίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με προϊόντα vegan
Της Μαρίας Ακριβού
Πριν από λίγα χρόνια, αν κάποιος τολμούσε να παραγγείλει καφέ με γάλα αμυγδάλου, κεφτέδες οσπρίων, μπιφτέκια σόγιας ή μπέργκερ μανιταριών με τυρί από κάσιους, εάν δεν τον περνούσαν για τρελό, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γελούσαν μαζί του. Σήμερα φαίνεται πως το ποσοστό των ανθρώπων που υιοθετούν μια εναλλακτική διατροφή, χωρίς κρέας, αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλάζοντας τα δεδομένα στη βιομηχανία τροφίμων.
Λίγο η επιρροή διάσημων αστέρων του Χόλιγουντ, λίγο τα «ψαγμένα» καφέ που προσφέρουν ιδιαίτερα σάντουιτς και πρωτότυπα ροφήματα, αλλά και η ανάδυση χορτοφαγικών κινημάτων, όπως επίσης και τα διατροφικά σκάνδαλα με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ευαισθητοποίησαν τον κόσμο αναφορικά με το τι βάζει στο στομάχι του. Αναμφίβολα μια τάση που αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως είναι αυτή της χορτοφαγίας και της στροφής στην υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής βασισμένης σε φυτικά προϊόντα. Το well being αποτελεί τρόπο ζωής, αυξάνοντας τη ζήτηση για vegan-βιολογικά προϊόντα.
Η νέα καταναλωτική κατηγορία οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στο να διανθίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με προϊόντα vegan, καθώς αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στα κέρδη.
Στην Ισπανία οι καλοφαγάδες έχουν απαρνηθεί τα chorizos και έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εστιατορίων για χορτοφάγους και vegans. Δημοσίευμα του «Gardian» τονίζει πως στη Βρετανία, ένας στους οκτώ ενήλικες ακολουθεί, πλέον, χορτοφαγική δίαιτα, με το 12% του πληθυσμού να δηλώνει «χορτοφάγοι» ή «βέγκαν» και το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 20% στις ηλικίες 16 έως 24. Το Ισραήλ θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα των «βέγκαν», ενώ στην πόλη Παλιτάνα στην Ινδία ζουν αποκλειστικά χορτοφάγοι. Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια χορτοφάγοι και ακόμη και στο Oktoberfest, τη 200 ετών ετήσια γιορτή μπίρας στο Μόναχο, έχουν αρχίσει να σερβίρουν «βέγκαν» εκδοχές των παραδοσιακών εδεσμάτων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» σχετικά με τις επιπτώσεις του διατροφικού συστήματος στο περιβάλλον, αναφέρεται ότι η δραστική μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος είναι αναγκαία για την αποφυγή των επικίνδυνων κλιματικών φαινομένων. Επιστήμονες αναφέρουν πως η κατανάλωση βοδινού κρέατος στις χώρες της Δύσης θα πρέπει να μειωθεί κατά 90% και να αντικατασταθεί από την κατανάλωση οσπρίων. Παράλληλα, απαιτούνται τεράστιες αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας τροφίμων, ώστε να μπορεί ο πλανήτης να τρέφει τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που αναμένεται να αποτελούν τον πληθυσμό της Γης σε μερικές δεκαετίες.
Μάλιστα, για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050 πρέπει να καταναλώνεται παγκοσμίως 75% λιγότερο βοδινό κρέας, 90% λιγότερο χοιρινό κρέας, 50% λιγότερα αυγά και παράλληλα να αυξηθεί η κατανάλωση φασολιών και οσπρίων, όπως επίσης ξηρών καρπών και σπόρων από τέσσερις έως έξι φορές.
Αύξηση 55% στα φυτικά ροφήματα το 2018
Αναγνωρίζοντας της προοπτικές που εμφανίζονται, η ΔΕΛΤΑ, μέλος του Ομίλου Vivartia, εισήλθε τον Ιούνιο του 2018 και στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων, με τέσσερις νέες γεύσεις σχεδιασμένες με βάση τις γευστικές προτιμήσεις του Ελληνα καταναλωτή: Αμύγδαλο με και χωρίς ζάχαρη από ελληνικά αμύγδαλα, Ελληνικό ταχίνι και καρύδα, όλα με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, χωρίς λακτόζη και εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες.
Η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική, με τη διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Vivartia, Παναγιώτα Τσιφουρντάρη, να τονίζει στον «Φ» πως τα ροφήματα εμφάνισαν από τον πρώτο κιόλας μήνα κυκλοφορίας τους αποτελέσματα πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες του Ομίλου, με τη ζήτηση να είναι σταθερά ανοδική. Εκτιμά δε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με την παρουσίαση νέων προτάσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Nielsen, η κατηγορία των φυτικών ροφημάτων το 2018 φτάνει σε όγκο τα 6.500 λίτρα, παρουσιάζοντας αύξηση 55% σε σχέση με το 2017. Η γεύση που έχει κατακτήσει πάνω από το 60% των καταναλωτών, και αποτυπώθηκε στις πωλήσεις του 2018, είναι το αμύγδαλο, ενώ εξίσου δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό είναι η σόγια, αλλά και η καρύδα.
Η κα Τσιφουρντάρη επισημαίνει πως η κατανάλωση φυτικών ροφημάτων στην Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο μπροστά της συγκρινόμενη με την αντίστοιχη που καταγράφεται στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αποδίδοντας τα υψηλά ποσοστά κυρίως στον ασιατικό πληθυσμό που διαμένει μόνιμα σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές και έχει δυσανεξία στη λακτόζη.
Εστιάζοντας στον κλάδο της εστίασης, παραδέχεται πως η τάση προς τη vegan διατροφή δεν είναι ακόμα μαζική, είναι όμως ανερχόμενη και υποστηρίζεται από ένα πιστό και ιδιαίτερα ενημερωμένο κοινό, που δεν επιθυμεί να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τη γεύση. «Ο βασικός στόχος της ομάδας ανάπτυξης προϊόντων του Κλάδου Εστίασης του Ομίλου Vivartia δεν είναι απλώς να δημιουργούν συνταγές ώστε να καλύπτουν μια διατροφική ανάγκη. Η πρόκληση βρίσκεται στην ένταξη των ιδανικών προτάσεων vegan στα μενού των διαφορετικών σημάτων του Ομίλου, δεδομένου ότι το κάθε ένα διαθέτει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και ένα ξεκάθαρο γευστικό αποτύπωμα», λέει χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, η αλυσίδα La Pasteria έχει εισαγάγει ένα ειδικό μενού, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για κυρίως πιάτα, ορεκτικά, αλλά και γλυκά, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για το vegan καταναλωτικό κοινό. Αντίστοιχα, και το μενού του forky περιλαμβάνει αρκετές vegan επιλογές, κυρίως σε λαδερά και όσπρια, αλλά και πιο ιδιαίτερες συνταγές, όπως το κριθαρότο λαχανικών ή η ρεβιθάδα με πορτοκάλι και κύμινο.
Τέλος, μέσω των σημάτων του, που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία του καφέ, δηλαδή του everest και του Flocafe Espresso Room, ο Ομιλος προσφέρει πληθώρα εναλλακτικών για vegan cappuccino με ρόφημα σόγιας, ρόφημα αμυγδάλου και ρόφημα καρύδας. Τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται και σε ανθρώπους που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη, καλύπτοντας την ανάγκη και γι' αυτό το κοινό.
Περισσότερα vegan προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Την ίδια ώρα, τα σούπερ μάρκετ αφιερώνουν όλο και περισσότερα ράφια σε προϊόντα vegan και vegetarian, βιολογικά και gluten free, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στις διατροφικές συνήθειες και τη φιλοσοφία του «Healthy Living».
Μάλιστα στα καταστήματα My market προστίθενται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια νέοι κωδικοί vegan, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, από μη γαλακτοκομικά ροφήματα και επιδόρπια, υποκατάστατα βουτύρου, σνακ, χορτογαφικά γεύματα, έως κατεψυγμένες πίτες. «Στόχος είναι να προσφέρουμε στο συγκεκριμένο κοινό μια αξιόλογη ποικιλία σε δημοφιλή προϊόντα που καταναλώνει, όπως τα παράγωγα σόγιας, προϊόντα ενισχυμένα σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φυτικές ίνες κ.ά.», τονίζει η Αννα Κουμαρά, αγοράστρια Επιλεγμένων Βιολογικών & Gluten Free Προϊόντων της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης του Ομίλου Metro-My Market.
Προσθέτει πως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο να υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και υπογραμμίζει πως αυτή η προσπάθεια δεν εξαντλείται μόνο στο τρόφιμο, αλλά επεκτείνεται και στο μη τρόφιμο, στα προϊόντα ομορφιάς, σύμφωνα με το κίνημα «Vegan Beauty», στα καθαριστικά και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές της Euromonitor International (παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς) εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των εν λόγω προϊόντων θα συνεχίσει μέχρι το 2020 σε ποσοστό άνω του 5%. Δυστυχώς για την ελληνική αγορά, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν νούμερα μόνο για τα φυτικά ροφήματα. Σύμφωνα με τη Nielsen, το 2017 κινούνταν με ρυθμούς ανάπτυξης 70%, ενώ το 2018 53,6%. Η κα Κουμαρά εξηγεί πως μπορεί μεν να καταγράφεται μια μικρή πτώση, η πρόβλεψη όμως είναι ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξης του 15%-20% όσον αφορά την Ελλάδα.
Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται χώρες πρωτοπόρες σε θέματα well being με μια ολόκληρη βιομηχανία να έχει στηθεί για τις ανάγκες των ανθρώπων που απέχουν συνειδητά από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η κα Κουμαρά αποδίδει την καθυστέρηση της Ελλάδας στο ότι οι κάτοικοί της αγαπούν τη μεσογειακή διατροφή και δηλώνουν ερωτευμένοι με το… «greek σουβλάκι»!
Υπό σκέψη παραγωγής vegan προϊόντων βρίσκεται και η διοίκηση της παραδοσιακής κουλουροποιίας από τα Τρίκαλα, ΒΙΟΛΑΝΤΑ, η οποία την τελευταία πενταετία έχει αλλάξει στρατηγική περνώντας από τη χύμα παραγωγή στο επώνυμο προϊόν, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις εξαγωγές. Οπως αναφέρει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Κατσούλας, πρόκειται για μια αγορά δυναμική και ανερχόμενη που απασχολεί σοβαρά τις βιομηχανίες τροφίμων.
«Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, μεγάλη ποικιλία τέτοιου είδους προϊόντων συναντάμε σε μικρά delicatessen και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Οι πελάτες θέλουν να δουν περισσότερα προϊόντα στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Ως επί το πλείστον, τα προϊόντα δεν είναι ελληνικής παραγωγής, αλλά εισαγόμενα από χώρες του εξωτερικού», υπογραμμίζει ο κ. Κατσούλας, τονίζοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στο συγκεκριμένο κομμάτι.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος