Erma First: Όταν η ναυτιλία γίνεται ελληνική υπόθεση

Η ERMA FIRST δημιούργησε το πρώτο ελληνικό σύστημα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ

Της Μαρίας Ακριβού

Για να ξεχωρίσεις και να κάνεις αισθητή την παρουσία σου στην παγκόσμια αγορά δεν αρκεί να ασχολείσαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα, αλλά να εστιάσεις σε ένα και να το κάνεις καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αιχμή του δόρατος βρίσκεται στον κλάδο της ναυτιλίας.

Μια χώρα με πληθυσμό μόλις 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαθέτει εδώ και δεκαετίες την ισχυρότερη εφοπλιστική κοινότητα. Για να διατηρήσει, ωστόσο, την πρωτοκαθεδρία της, επιβάλλεται να υιοθετήσει τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και να συμμορφωθεί με τις περιβαλλοντικές επιταγές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και εξεύρεση των κατάλληλων συνεργατών που θα βοηθήσουν στη μετάβαση στη νέα ναυτιλιακή εποχή.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει μια ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο εξοπλισμού προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης θαλασσίου έρματος (BallastWaterTreatmentSystem). Ο λόγος για την  ERMAFIRST που απευθύνεται τόσο στην κατηγορία των νεότευκτων πλοίων, αλλά και σε αυτή των υφιστάμενων. Ο πρώτος κλάδος αφορά ναυπηγεία κυρίως στην περιοχή της Ασίας, την Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, ενώ ο δεύτερος τις πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. 

Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται από χώρες της Β. Ευρώπης και της Ασίας, η ERMAFIRST παραμένει μεταξύ των πρώτων εταιρειών σε επίπεδο αναγνωρισημότητας και αριθμού πωλήσεων. Η τεχνολογική αρτιότητα των προϊόντων της, η άμεση υποστήριξη τους σε όλο τον κόσμο, οι ανταγωνιστικές τους τιμές καθώς και η έμπρακτη υποστήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνικών συμφερόντων επιχείρηση έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες και Βιετνάμ, όσον αφορά στα νεότευκτα πλοία, ενώ για τα υφιστάμενα δραστηριοποιείται σε όλες τις χώρες που υπάρχει πλοιοκτησία ή διαχείριση πλοίων, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Νορβηγία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Ταϊλανδή.

Όπως αποκάλυψε στον «Φ» ο Γενικός Διευθυντής της ERMAFIRST, Κωνσταντίνος Σταμπεδάκης η εταιρεία του για το 2019 έχει υπογράψει συμφωνίες για την εγκατάσταση των συστημάτων της σε μερικούς από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως. Παράλληλα, σκοπεύει να παρουσιάσει το σύστημα της για την δέσμευση των διοξειδίων του θείου ( ExhaustGasCleaningSystem) από τα καυσαέρια των πλοίων, όπως αυτό απαιτείται από το  Sulfurcap2020, ενώ θα προβεί στην ίδρυση μιας νέας εταιρείας στην Ασία, προχωρώντας ταυτόχρονα σε αγορά και συγχώνευση εταιρειών από παρεμφερείς κλάδους. 

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά τα έργα παρακολουθούνται από αρκετούς εν δυνάμει πελάτες μας αλλά και ανταγωνιστές μας. Οπότε η επιτυχής υλοποίηση τους αποτελεί μονόδρομο», λέει χαρακτηριστικά. Το 2018 θα κλείσει μάλιστα με θετικό πρόσημο και  τετραπλασιασμό τζίρου σε σχέση με τις προηγούμενες δυο χρονιές, ενώ για το 2019 ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα και αφορά σε περεταίρω αύξηση των πωλήσεων φτάνοντας τον στόχο των 500 συστημάτων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και e-shipping

Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών δεν είναι άλλο από την οργανική ανάπτυξη, τη διατήρηση της ηγετικής θέσης, τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη συμπόρευση της εταιρείας με τις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις.

«Επενδύουμε διαρκώς σε νέους ανθρώπους με υψηλή ακαδημαϊκή κατάρτιση και δυναμισμό. Μόνο μέσα στο 2018 προσλάβαμε 50 νέους υπαλλήλους - μηχανικούς, επιστήμονες, πωλητές και τεχνίτες - για τη στελέχωση αντίστοιχων τμημάτων. Την ίδια στιγμή επενδύσαμε σε νέα συστήματα μηχανογράφησης, απομακρυσμένης παρακολούθησης της λειτουργίας των συστημάτων μας και υποστήριξης των πελατών μας» τονίζει ο κ. Σταμπεδάκης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται όμως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με τη διοίκηση της ERMAFIRST να αναγνωρίζει τη σημασία των νέων όρων, όπως τα big data, το internet of things και η κυβερνοασφάλεια.

Πεποίθησή του κ. Σταμπεδάκη είναι πως στην εποχή της ψηφιοποίησης, η ναυτιλία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Άλλωστε τα πρώτα βήματα της ψηφιοποίησης της λειτουργίας των πλοίων έχουν γίνει δια μέσω της απομακρυσμένης παρακολούθησης των παραμέτρων λειτουργίας τους και έχουν ήδη καταγραφεί μεμονωμένα κρούσματα hacking μεγάλων ναυτιλιακών.

Στοχευμένη περιβαλλοντική πολιτική

Η Ελλάδα εφαρμόζει και υποστηρίζει έμπρακτα τις αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ενώ το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι ήδη μικρό και σταδιακά μειούμενο. Η ναυπήγηση νέων πλοίων χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπών, η εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης θαλασσίου έρματος και διαχείρισης διοξειδίων του θείου αποτελούν κάποιες από τις στρατηγικές των Ελλήνων πλοιοκτητών για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Από τις αρχές του 2000 έχουμε δει τεράστια βελτίωση της θαλάσσιας ρύπανσης. Οι νομοθέτες, οι σχεδιαστές και κατασκευαστές πλοίων και οι πλοιοκτήτες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζει ο κ. Σταμπεδάκης. Σημειώνεται πως ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του πλοίου η προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος διαχείρισης θαλασσίου έρματος μπορεί να κοστίσει από 200.000 ευρώ μέχρι και 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταμπεδάκης καταλήγει, λέγοντας πως ο ναυτιλιακός κλάδος δεν επηρεάστηκε από την κρίση στην χώρα μας, αλλά από την κρίση που ξέσπασε σε διεθνές επίπεδο και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αφού ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως η ύφεση στην Ελλάδα επηρέασε την λειτουργία  της ERMAFIRST τόσο ως προς την εύρεση και εισαγωγή α’ υλών, όσο και ως προς την εύρεση ικανού και καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού.

 *Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος