Pharmasept: Διεθνείς πατέντες με DNA … ελληνικό!

Από τις οικοδομικές επιχειρήσεις και τα πρατήρια καυσίμων, leader στον κλάδο των βρεφικών δερμο-καλλυντικών.

 

Της Μαρίας Ακριβού

Είναι μια από τις επιχειρήσεις που εν μέσω κρίσης αύξησε το προσωπικό της, μεταφέρθηκε σε καινούριες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και συνέχισε με αμείωτο ρυθμό τις επενδύσεις σε νέα προϊόντα. Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία δερμο-καλλυντικών Pharmasept η οποία εδώ και 25 χρόνια προάγει την υγεία του δέρματος.

Διορατικός, τελειομανής και με έντονο αισθητήριο να πιάνει τον παλμό της αγοράς αλλά και τα trends που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, ο Μιχάλης Μουρκάκος κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στον φαρμακευτικό κλάδο, αν και η πρότερη επαγγελματική του εμπειρία ουδεμία σχέση είχε με αυτόν, καθώς η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της οικοδομής και των υγρών καυσίμων.

Η πρώτη επαφή με το αντικείμενο έγινε όταν ένας φίλος του, του πρότεινε να ασχοληθούν με την εισαγωγή καλλυντικών προϊόντων στο εξωτερικό. Δέχτηκε την επιχειρηματική πρόταση, ωστόσο, στην πορεία αποφάσισε να αυτονομηθεί δεδομένου ότι ένιωθε ότι ήταν δύσκολο να προσαρμόσεις τα εισαγόμενα προϊόντα στις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών ακριβώς επειδή οι ξένοι λειτουργούσαν με συγκεκριμένα standards.

“Πάντα έψαχνα τα συστατικά μιας κρέμας και με ενδιέφερε πώς να τη βελτιώσω ενισχύοντάς τη με περισσότερες ιδιότητες. Αν και δεν έχω σπουδάσει Χημικός είμαι από τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν ανελλιπώς στις εκθέσεις πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο” αναφέρει  ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της Pharmasept, Μιχάλης Μουρκάκος. Επισημαίνει δε πως σε πρόσφατη έκθεση στο Παρίσι τέθηκε για πρώτη φορά της υγείας του δέρματος και η εστίαση στο μικροβίομα, θέμα το οποίο είχε ανοίξει ήδη από το 2004 η Pharmasept. Οι έρευνες μάλιστα αναφέρουν πως μέχρι το 2025 το 70% του ανθρώπινου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα προερχόμενα από τα ρούχα που φοράμε και τα προϊόντα περιποίησης που βάζουμε στην επιδερμίδα μας και ο κ. Μουρκάκος εφιστά την προσοχή του σε αυτό επενδύοντας σε ακριβές πρώτες ύλες που σέβονται και προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα.

Επενδύσεις 2,5 εκτ. Ευρώ και άνοιγμα σε νέες αγορές

Έπειτα από 25 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ελληνική αγορά σήμερα η Pharmasept έχει στο χαρτοφυλάκιό της 80 κωδικούς σε 6 κατηγορίες προϊόντων που αφορούν τα νεογέννητα, τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Απασχολεί 35 εργαζόμενους και 40 εξωτερικούς συνεργάτες και η παραγωγή των θεραπευτικών προϊόντων και των δερμο-καλλυντικών για το πρόσωπο και το σώμα ανέρχεται σε ετήσια βάση στο ένα εκατομμύριο τεμάχια.

Παράλληλα, η διοίκηση προχωρά στη δημιουργία ενός σύγχρονου, κατά τα διεθνή πρότυπα, εργοστασίου παραγωγής δερμο-καλλυντικών στην Ελλάδα, στην περιοχή του Μοσχάτου, με την υλοποίηση επένδυσης ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μια έκταση 2.000 τ.μ. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη διετία καθιστώντας την Pharmasept σε ακόμα πιο ανταγωνιστική θέση στην αγορά.

“Πιστεύουμε στο νέο πολιτικό σκηνικό. Βλέπουμε μια πιο οργανωμένη κατάσταση και μια θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνει πράγματα. Και αυτό μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έρχεται η ανάπτυξη. Δυστυχώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την πολιτική που είχε ακολουθηθεί δεν συνέφερε κανέναν να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και να επιχειρεί, όταν τα κέρδη του πήγαιναν κατευθείαν στην εφορία” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μουρκάκος.

Προσθέτει πως εφόσον δοθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες θα προβούν σε επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για την Pharmasept, με τον τζίρο να κλείνει με άνοδο της τάξης του 7% και να διαμορφώνεται στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ, επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί και φέτος. Ένα μικρό ποσοστό του τζίρου (5%) πηγαίνει στις εξαγωγές σε Κίνα, Γερμανία, Κύπρο και Αμερική με τη διοίκηση να θέτει ως στόχο την αύξηση του συγκεκριμένου μεγέθους, η οποία θα προκύψει από το άνοιγμα νέων αγορών, ενώ ένα 15% προέρχεται από τις on line αγορές.

“Έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να είμαστε η νούμερο ένα εταιρεία στον καθαρισμού του παιδιού χωρίς να γίνεται προώθηση των προϊόντων μας μέσα από τα ιατρικά δίκτυα, όπως συμβαίνει με άλλες εταιρείες. Και αυτό είναι απόρροια των εξαιρετικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε. Γιατί θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι προσβάσιμα από όλους”.Άλλωστε η μεγαλύτερη επιβράβευση για τον ίδιο είναι η ικανοποίηση και τα θετικά σχόλια που λαμβάνει για τα προϊόντα του από τις μητέρες που του εμπιστεύονται ότι πιο πολύτιμο έχουν, τα παιδιά τους.

Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα σειρά, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με Αμερικανικό όμιλο και αφορά στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής με 7 διαφορετικά καθαριστικά συστατικά. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Μουρκάκος, ο οποίος επενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, χρειάστηκαν 4 χρόνια για να βγει η συγκεκριμένη πατέντα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν που συνιστά την πιο σύγχρονη πρόταση για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν τα υπολείμματα από βαφές μαλλιών, αλλά και προϊόντα όπως η λακ.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος