SUP Free Hackathon: Ο μαραθώνιος που στηρίζει τις greentech startups

Τα οφέλη του προγράμματος, οι προοπτικές του κλάδου και η στροφή επιχειρήσεων σε πιο “green” λύσεις

 

Της Μαρίας Ακριβού

Το περιβάλλον μπαίνει σε πρώτο πλάνο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρήσεις που θέλουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην αγορά και να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εταιρείες που στηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους στη λογική του DoingWellByDoingGood, επενδύουν στις μέρες μας σημαντικά ποσά σε ιδέες και λύσεις που προάγουν την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση καθώς επίσης και την προσεκτική αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.

Αναμφίβολα ο κλάδος του greentech θεωρείται πολλά υποσχόμενος και αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής. Κοινώς, όσες startups αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση θα απολαύσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται.

Το πρώτο «crash test» έγινε με τον μαραθώνιο καινοτομίας SUP Free hackathon, την πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης» και τα δείγματα γραφής ήταν άκρως εντυπωσιακά. Η συμμετοχή ήταν αθρόα με πάνω από 60 ομάδες και 300 διαγωνιζόμενους να δίνουν διαδικτυακά «το παρών» σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον κλάδο του greentech. Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, μέσα από την συνεργατική πλατφόρμα επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 mentoring sessions, δημιουργήθηκαν πάνω από 500 κανάλια επικοινωνίας και ανταλλάχθηκαν πάνω από 13000 μηνύματα και κλήσεις από όλους τους συμμετέχοντες.

«Ιθύνων νους» όλο αυτού του εγχειρήματος ήταν η Crowdpolicy, η οποία με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε  φωνή σε νέους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να αφήσουν το στίγμα τους στον χώρο του greentech. Η Βίκυ Φωτεινού, Program Manager στην Crowdpolicy μιλά στο mariaakrivou.gr για το εν λόγω πρόγραμμα, τις προοπτικές του κλάδου, καθώς και για τους διαγωνισμούς που θα τρέξουν μέσα στο 2021!

 

Η Βίκυ Φωτεινού, Program Manager της Crowdpolicy

Κυρία Φωτεινού, η Crowdpolicy έχει  διοργανώσει και συντονίσει τεχνολογικά έναν σημαντικό αριθμό hackathons στην Ελλάδα και διαθέτει μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Πόσο σημαντική είναι η  συμβολή τέτοιων δράσεων για να κάνει μια ομάδα, startup το επόμενο βήμα στην επιχειρηματικότητα;

Τα hackathons, crowdhackathons όπως είναι η χαρακτηριστική ονομασία που προέρχεται από το crowd=πλήθος και hackathons, είναι αρχική πρωτοβουλία και δράση της εταιρείας Crowdpolicy από το 2015. Πρόκειται για τριήμερους μαραθώνιους καινοτομίας που έχουν σαν στόχο να κινητοποιήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή δράση με την εφαρμογή πρωτότυπων εφαρμογών. Στο σύνολο έχουμε διοργανώσει 33 αντίστοιχους τριήμερους μαραθώνιους καινοτομίας με θεματικές όπως τα open data, η ασφάλεια, fintech, greentech τουρισμός, περιβάλλον κ.ά. Στα crowdhackathons συμμετέχουν μηχανικοί, προγραμματιστές, οικονομολόγοι, αναλυτές, περιβαλλοντολόγοι, ερευνητές, φοιτητές και στελέχη επιχειρήσεων, μεμονωμένοι ή σε ομάδες και φυσικά startups.

Είναι μία διοργάνωση που μπορεί να φέρει τις ομάδες σε επαφή με το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και να αναδείξει την ιδέα τους. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει συνέργειες μέσα από την δικτύωση αυτών των ομάδων με μέντορες από την ευρύτερη αγορά. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει να δημιουργούνται ομάδες από μεμονωμένους συμμετέχοντες.

Σε δεύτερο χρόνο και ανάλογα το όραμα της κάθε ομάδας και startup μπορεί να τους οδηγήσει και σε συνεργασίες, ανάλογα με την στοχοπροσύλωση και την πίστη που έχει κάθε ομάδα στο όραμά της και στο προϊόν της. Έχουμε δει στην πράξη ότι τα crowdhackathons μπορούν να δημιουργήσουν, να ωριμάσουν, να δικτυώσουν και να δώσουν ώθηση σε μια ομάδα ή startup για τα επόμενά της βήματα στην επιχειρηματικότητα. Και έχουμε αρκετά παραδείγματα.

Τι είναι αυτό που κάνει το SUP Free Hackathon διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα;

Ο μαραθώνιος καινοτομίας SUP Free hackathon  ήταν η πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”.  ‘Ήταν επίσης η μεγαλύτερη ελληνική δράση εφαρμοσμένης τεχνολογικής,  επιχειρηματικής και κοινωνικής καινοτομίας με θεματική που εντάσσεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος του ήταν η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων που αξιοποιούν την τεχνολογία, για να συμβάλλουν σε μια καθημερινότητα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου με τη χρήση συνεργατικών εργαλείων και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και πρωτοφανή συμμετοχή, με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy.

Ο στόχος και το θέμα που αφορά τη ζωή και το μέλλον όλων μας, οι ιδιαίτερες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης, η συμμετοχή πολλών και αξιόλογων μεντόρων και μελών της επιτροπής αξιολόγησης καθώς και οι υποστηρικτές μας, όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν το SUP Free hackathon καινοτόμο και πρωτοποριακό. Και φυσικά η συνέχεια που έχει, καθώς θα δούμε τις ιδέες αυτές να γίνονται πράξη μέσα από τον 5μηνο κύκλο επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, οδήγησαν στην digital διεξαγωγή του διαγωνισμού. Παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η διαδικασία κύλησε ομαλά. Ήταν κάτι που το περιμένατε;

Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα μας έχει δείξει ότι πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό η  Crowdpolicy ως εταιρεία τεχνολογίας από την αρχή είχε προσαρμόσει τις δράσεις της στο νέο digitized κόσμο. Η μεγάλη συμμετοχή προήλθε και από αυτό, από την δυνατότητα που έδωσαν τα συνεργατικά εργαλεία για συμμετοχή και προσέλευση νέων επιστημόνων, φοιτητών, startup εταιρειών και πολλών συμμετοχών από όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 online συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των μεντόρων που προέρχονταν από τη Lidl Ελλάς, το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, την Crowdpolicy καθώς και ακαδημαϊκούς και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι είχαν αναδειχθεί μεταξύ άλλων και μέσω ανοιχτής πρόσκλησης στην κοινότητα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η απομακρυσμένη συμμετοχή έδωσε τη δυνατότητα σε ομάδες και startups από όλη την Ελλάδα να λάβουν μέρος και αυτό ήταν κάτι το οποίο μας ευχαρίστησε και επιβεβαίωσε το όραμα και τον προγραμματισμό που είχαμε πραγματοποιήσει για την συγκεκριμένη δράση καινοτομίας.

 

Από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν υπάρχουν κάποιες ιδέες που μπορούν άμεσα να πάρουν μορφή startup εταιρείας; Πώς θα χαρακτηρίζατε το εγχώριο startup οικοσύστημα στο κομμάτι του greentech; Που βρισκόμαστε συγκριτικά με το εξωτερικό;

Κάθε ιδέα και εφαρμογή από αυτές που προκρίθηκαν μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα το όραμα και το στόχο που θα θέσει κάθε ομάδα.  Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος και να εξελιχθεί η ιδέα της ομάδας σε startup εταιρεία διοργανώνουμε στην συνέχεια του 3ημερου μαραθώνιου καινοτομίας και το SUP Free Innovation Lab, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση  νέων αναπτυσσόμενων τεχνολογιών (disrupting technologies) σε θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο 5μηνος κύκλος υποστήριξης των λύσεων που έχουν διακριθεί θα συμβάλει μέσω mentoring και ειδικά σχεδιασμένων wokshops ώστε οι πρωτότυπες εφαρμογές να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις και να εξελιχθούν σε startup εταιρείες - αν δεν είναι ήδη - θα τους δικτυώσει με το οικοσύστημα και την αγορά.

Ο τομέας του greentech είναι ένας ευρύς τομέας που περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επενδύσεις σε έργα και καινοτόμες λύσεις, συνεχώς εξελισσόμενος. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε λίγα χρόνια από τώρα με αυτό τον ρυθμό θα μπορέσει να ανταγωνίζεται επάξια με λύσεις και καινοτομία επενδύσεις του εξωτερικού, δεδομένου πάντα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και η αντίστοιχη επιχειρηματική και θεσμική υποστήριξη.

 

Θα ακολουθήσει και 2ο SUP Free Hackathon;

Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και επόμενα SUP Free hackathons γιατί ο σκοπός της μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης είναι μία συνεχή και έντονη απαίτηση. Η εξεύρεση νέων καινοτόμων τρόπων αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω νέων καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών και για αυτό το λόγο θα ήταν χρήσιμο να δούμε και νέες εφαρμογές να προκύπτουν μέσα από έναν τριήμερο μαραθώνιο καινοτομίας όπως είναι τα hackathons.

Ποια τα άμεσα σχέδια της Crowdpolicy; Τι προγράμματα θα τρέξουν μέσα στο 2021;

Συνεχίζουμε με το SUP Free Innovation Lab, τον 5μηνο κύκλο επιχειρηματικής επιτάχυνσης των ομάδων που διακρίθηκαν στο SUP Free hackathon, προκειμένου η ιδέα τους να εξελιχθεί σε παραγωγική εφαρμογή και σε βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Παράλληλα αρχές του έτους θα ξεκινήσει το Open Call για τον 3ο κύκλο του Visa Innovation Program, του προγράμματος επιτάχυνσης στο πεδίο του fintech που διοργανώνουμε μαζί με τη Visa.

Η εποχή μας έχει δώσει αρκετές προκλήσεις στον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε και σίγουρα οι ανάγκες ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολλές. Η ανοιχτή καινοτομία έρχεται να δώσει λύσεις και αυτές δουλεύουν καλύτερα με την ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων, και αυτό είναι που κάνουμε στην Crowdpolicy. Οι δράσεις μας βασίζονται στη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση και στόχος είναι να φέρνουν μαζί διαφορετικά σημεία, να ενώνουν για να δημιουργούνται με γρήγορο και ευέλικτο τρόπο λύσεις που αντιμετωπίζουν τις σημερινές προκλήσεις