Θησαυροί της ελληνικής γης κατακτούν τις αγορές του εξωτερικού
Τέσσερις νέοι επιχειρηματίες μιλούν για την επιτυχημένη πορεία των προϊόντων τους, που έχουν τοποθετηθεί στα ράφια του εξωτερικού!
Της Μαρίας Ακριβού
Είχαν σπουδές, όνειρα και φιλοδοξίες, όμως η κρίση επιφύλασσε μια διαφορετική επαγγελματική διαδρομή για κάθε έναν από αυτούς. Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, μολονότι δεν ήταν στα σχέδιά τους, έμελλε να τους χαρίσει επαγγελματική καταξίωση, διεθνείς διακρίσεις και την ικανοποίηση ότι μέσα από τα προϊόντα τους διαφημίζουν την ελληνική γαστρονομία στην γκουρμέ εκδοχή της.
Τέσσερις νέοι επιχειρηματίες μιλούν στον «Φ» για την επιτυχημένη πορεία των προϊόντων τους, που έχουν κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού!
Ελληνικά βότανα σε 16 χώρες
Στους θησαυρούς της ελληνικής γης μυούν η Αφροδίτη Φλώρου και η Γιάννα Ματθαίου τους λάτρεις των αφεψημάτων, μαθαίνοντας ντόπιους και ξένους να απολαμβάνουν τα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό στοιχεία που βρίσκονται στα ελληνικά βότανα.
Η Anassa Organics («άνασσα» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει βασίλισσα) έκανε το ντεμπούτο της μέσα στην κρίση λανσάροντας μια πιο «ψαγμένη» εκδοχή των αφεψημάτων από βότανα. Η εξαιρετική ποιότητα και το σύγχρονο και καινοτόμο packaging βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα σήμερα τα προϊόντα της να εξάγονται σε 16 χώρες του εξωτερικού και να διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε κάθε χώρα.
Γιάννα Ματθαίου, Αφροδίτη Φλώρου, Anassa Organics
«Θελήσαμε να ασχοληθούμε με ένα ελληνικό προϊόν που θα μετέφερε τη μυρωδιά της ελληνικής γης ώς την άκρη του κόσμου. Τα πρώτα που αναδίδουν αυτή τη ξεχωριστή ελληνική ευωδία είναι τα αρωματικά φυτά» λέει στον «Φ» η Γιάννα Ματθαίου, συνιδρύτρια της Anassa Organics , μέσω της οποίας μπορεί κανείς να απολαύσει στο φλιτζάνι άγριο τριαντάφυλλο, δενδρολίβανο, δίκταμο, λαδανιά, λεβάντα, λουίζα, ματζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, τίλιο (φλαμούρι), φλισκούνι, χαμομήλι και χαρούπι.
Προσθέτει ότι η αγάπη για τα ελληνικά αρωματικά φυτά και η ανάγκη να αποτελέσουν καθημερινή συνήθεια των καταναλωτών, τους έδωσε την ιδέα του πρωτοποριακού τρόπου σερβιρίσματος. Αποτελεί, όπως λέει μια πρόταση, μια προτροπή, για ένα διάλειμμα από την έντονη καθημερινότητα, ώστε το ρόφημα να γίνεται απόλαυση και η ετοιμασία του να ανάγεται σε ιεροτελεστία.
Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην κυκλοφορία μιας νέας σειράς ροφημάτων, τα Anassa Moments, που αποτελείται από δέκα ροφήματα σε έτοιμες μερίδες, μονοποικιλιακά και μίγματα βοτάνων. Στη νέα σειρά η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης παραμένει, καθώς και ο μοναδικός και πρωτότυπος τρόπος σερβιρίσματος, όλα αυτά όμως σε ατομικές μερίδες. Η νέα σειρά απευθύνεται σε ξενοδοχεία και καφέ που θέλουν να προσφέρουν ένα ελληνικό ρόφημα στην κορυφαία ποιότητά του. Υπάρχει επίσης και η συσκευασία για τον τελικό καταναλωτή, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε ένα βιολογικό ρόφημα υψηλής ποιότητας, με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό.
Χρυσόμελο: Ενα project φτιαγμένο από μέλι
Εργαζόταν στη Δημοτική Αστυνομία όταν του ανακοίνωσαν ότι λόγω περικοπών θα έπρεπε να φύγει από το σώμα και να βρει αλλού δουλειά. Ο Γιάννης Ταμπάρης όμως δεν το έβαλε κάτω, καθώς είδε την κρίση ως ευκαιρία για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Επένδυσε στον πρωτογενή τομέα και ασχολήθηκε με την παραγωγή και εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων, κίνηση η οποία τον δικαίωσε, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προϊόντα υπό το brand Χρυσόμελο καταναλώνονται τόσο στη Γηραιά Ηπειρο, όσο και στη μακρινή Ασία.
Γιάννης Ταμπάρης, Χρυσόμελο
Ο Γιάννης ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που έκαναν επάγγελμα το χόμπι τους, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και δεν το μετάνιωσαν. «Είδαμε τις προοπτικές που παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και το τολμήσαμε με το μέλι. Δημιουργήσαμε ένα επώνυμο προϊόν που να μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στα ράφια των καταστημάτων του εξωτερικού και να εκπροσωπήσει επάξια το ελληνικό μέλι στις ξένες αγορές» αναφέρει.
Εχοντας υλοποιήσει ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό πλάνο στην αγορά της Ιαπωνίας, μέσω ενός δικτύου από αντιπροσώπους που γνωρίζουν σε βάθος την περιοχή, το Χρυσόμελο βρίσκεται ήδη σε 35 σημεία της ασιατικής χώρας. Εχει καταφέρει να διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός απαιτητικού κοινού, με ιδιαίτερα γαστριμαργικά γούστα.
Αντίστοιχο μοντέλο ανάπτυξης εφαρμόζεται και στη Γερμανία, στην αγορά της οποίας τα προϊόντα Χρυσόμελο τοποθετήθηκαν στην αλυσίδα καταστημάτων REWE. Εξαγωγές γίνονται επίσης σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Αγγλία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Κύπρο και Βουλγαρία. Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης είναι η επέκταση και στη λιανική πώληση μέσα από ένα δίκτυο καταστημάτων που θα φέρει το brand Χρυσόμελο.
«Είναι ένα project που στήνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Τα καταστήματα θα είναι με τη μορφή franchise και θα έχουν ένα honey project, όπου, εκτός από τα τυποποιημένα μελισσοκομικά προϊόντα στα ράφια, ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει καφέ, ροφήματα, αφεψήματα, διάφορα snack (παραδοσιακό παστέλι, μπάρες δημητριακών - φρούτων), δροσερές σαλάτες και μικρογεύματα, όλα με βασικό συστατικό κάποιο μελισσοκομικό προϊόν» τονίζει ο Γιάννης. Αποκαλύπτει ότι το εν λόγω project θα επιδιώξουν να το εξαγάγουν και στις χώρες που υπάρχει ήδη παρουσία, με την Ιαπωνία και την Κύπρο να είναι οι πρώτες αγορές στη λίστα.
Tο καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο
Αν αναρωτιέστε σε ποια χώρα παράγεται το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, μπορείτε να νιώθετε περήφανοι, καθώς τα ηνία κατέχει μια ελληνική εταιρεία, ονόματι LIÁ Cultivators. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που εξειδικεύεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου κορωνέικης ποικιλίας και έχει στο ενεργητικό της αρκετές διεθνείς διακρίσεις.
Η Χριστίνα Στριμπάκου, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιταλία, επέστρεψε για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αξιοποίηση του ελαιώνα 2.000 δέντρων και την παραγωγή του Μεσσηνιακού ελαιολάδου LIA, το οποίο διατίθεται σε φιάλες των 500 ml και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων επιλέγουν λάδι με ποιοτικά κριτήρια.
«Οι γονείς μας μάς έμαθαν ότι η γεωργία και η γη είναι συναρπαστική, μας παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα και έτσι αρχίσαμε να ειδικευόμαστε και να επιδιώκουμε την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Οσο περισσότερο τη φροντίζεις τόσο περισσότερα σου δίνει» λέει χαρακτηριστικά.
Χριστίνα Στριμπάκου, LIA Cultivators
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η οικογενειακή παράδοση δεν είναι μια «μουσειακή» αναπαραγωγή. Γίνεται σύνδεσμος για τις γεύσεις, για τους ανθρώπους. Γίνεται πολιτισμός, καθημερινή ζωή και έμπνευση. Γιατί δεν είναι μόνο η γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που οδήγησε την επιχείρησή της στην επιτυχία και τα βραβεία. Είναι και η ταυτότητα του προϊόντος και η ιστορία που αυτό κουβαλά.
Η συσκευασία είναι σύγχρονη και κομψή, αλλά παράλληλα πλούσια σε παράδοση και πολιτιστική ιστορία. Είναι η πρώτη λευκή συσκευασία που φτιάχτηκε, όχι μόνο για να προστατέψει το ελαιόλαδο από το φως, αλλά για να επικοινωνήσει το υπέροχο φως της χώρας μας και του ελαιώνα.
Κάνοντας τον απολογισμό τού τι έχει πετύχει η εταιρεία της, από το 2012, που ξεκίνησε μέσα στην οικονομική κρίση τη δραστηριότητά της, μέχρι και σήμερα, μιλά για την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργατών σε 12 χώρες.
Επιπρόσθετα, από το 2014 η αύξηση του κύκλου εργασιών της LIA ανέρχεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο σε 90%, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει τη μία διεθνή διάκριση μετά την άλλη. Το 2017 έλαβε τον τίτλο του καλύτερου ελαιόλαδου κορωνέικης ποικιλίας στον κόσμο, σύμφωνα µε το World Evoo Ranking, και φέτος κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου μονοποικιλιακού ελαιολάδου στον κόσμο. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τίτλος απονέμεται σε ελληνική εταιρεία.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, αγγίζει σε ετήσια βάση τα 25.000 λίτρα και ο στόχος που έχει τεθεί για τα επόμενα χρόνια είναι να φθάσει τα 50.000 λίτρα. Το 92% των πωλήσεων διοχετεύεται στο εξωτερικό, µε κύριες αγορές την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αμερική, τη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη. Παρουσία υπάρχει επίσης στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, στην οποία, μεταξύ άλλων, συνεργάζονται µε τον βραβευμένο με Michelin σεφ Κωνσταντίνο Φιλίππου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 έκλεισε μια σημαντική συμφωνία µε τη γνωστή αλυσίδα Waitrose στη Μεγάλη Βρετανία και παρουσία σε 200 καταστήματά της, ενώ το LIÁ βρίσκεται σε περίοπτη θέση στα ράφια των διάσημων πολυκαταστημάτων Harrods, Harvey Nichols, Fortnum & Mason, The Cornar Shop (σε Αγγλία και Γαλλία) και των Whole Food Stores (σε Αγγλία και ΗΠΑ).
«Επιδιώκουμε την παρουσία μας σε περισσότερα σημεία πώλησης και συνεργασία με εστιατόρια. Παράλληλα, εξετάζουμε τον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος, καθώς και τη δημιουργία ενός σχολείου εκπαίδευσης γευσιγνωστών ελαιολάδου, όπου θα εκπαιδεύονται οι μεγάλοι γευσιγνώστες του κόσμου σε ελαιόλαδα ελληνικών ποικιλιών» καταλήγει.
Η μαγική αρώνια!
Το 2012 ήταν κομβικής σημασίας για τον Βασίλη Δαφνή, ιδρυτή της εταιρείας Berryland. Εχοντας σπουδάσει θεολόγος, δεν κατάφερε να ασχοληθεί με την επιστήμη του και αναγκάστηκε να εργαστεί ως πωλητής αυτοκίνητων μέχρι το 2012, όπου του προτάθηκε μισθός 370 ευρώ.
«Παραιτήθηκα και κληθήκαμε, μαζί με τη γυναίκα μου, να πάρουμε αποφάσεις για το αν τελικά θα μέναμε Ελλάδα ή θα φεύγαμε στο εξωτερικό. Επειτα από αρκετή έρευνα στο ίντερνετ, μας κέντρισε το ενδιαφέρον η καλλιέργεια αρώνιας. Το επόμενο βήμα ήταν να νοικιάσουμε αγρόκτημα και να παραγγείλουμε φυτά» αναφέρει ο Βασίλης.
Βασίλης Δαφνής, Berryland
Παραδέχεται ότι το επιχειρηματικό ταξίδι απαιτούσε ρίσκο και την αφιέρωση άπλετου προσωπικού χρόνου. Μη έχοντας πρότερη εμπειρία, θυμάται ότι τον πρώτο καιρό δεν υπήρχε σύστημα ποτίσματος και πως ήταν αναγκασμένος να κουβαλά νερό με μπιτόνια!
«Επιλέξαμε την αρώνια, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως φυτό, ενώ συνιστά έναν αντικαρκινικό δυναμίτη υγείας με πάρα πολλά οφέλη για τον ανθρωπινό οργανισμό, που καταπολέμα οτιδήποτε σχετίζεται με διαβήτη και υπέρταση.
Η Berryland άνοιξε τα φτερά της το 2013, παράγοντας γκότζι μπέρι, τουρσί, βανίλια με μύρτιλο (υποβρύχιο), cannaberry, τσάι κάνναβης με αρώνια/ιπποφαές/μύρτιλο και πλέον στα ράφια του παντοπωλείου που διατηρεί στη Χαλκίδα φιλοξενούνται και γκουρμέ προϊόντα ανεξάρτητων Ελλήνων παραγωγών. Την ίδια ώρα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Τσεχία, Αγγλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ασία, Αμερική και Ντουμπάι γεύονται αρώνια made in… Greece.
«Εως τώρα, έχουμε καταφέρει πράγματα που φάνταζαν απίθανα, όπως η συμμετοχή μας τον Ιανουάριο του 2019 στη fancy food στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην αμερικάνικη αγορά και πιστεύουμε στα προϊόντα μας. Επόμενος στόχος μας είναι η αγορά της Κίνας. Εχουμε υπογράψει σύμβαση και αναμένουμε παραγγελία» καταλήγει.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος