Τι θέλουν οι εταιρείες από τους εργαζόμενους του μέλλοντος

Η γενική διευθύντρια του Kariera.gr για Ελλάδα και Σουηδία αναφέρεται στην αγορά, στα προβλήματα και τις ανάγκες του μέλλοντος

 

Της Μαρίας Ακριβού

Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, η κρίση, αλλά και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας άλλαξαν τόσο τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων όσο και τη φύση της εργασίας. Η τηλεργασία και η ανάδυση του φαινομένου των digital nomads αντικαθιστούν τον παραδοσιακό τρόπο απασχόλησης των εργαζομένων, ενώ σταδιακά αφανίζονται επαγγέλματα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αφού κάλυπταν μια σειρά από ανάγκες. Η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τα δεδομένα, δημιουργούν νέους ρόλους και απαιτούν νέες δεξιότητες. 


Στην Ελλάδα έρχεται να προστεθεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο παραμένει πάνω από 18% και έχει αποτέλεσμα τη φυγή των ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ενώ υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας, δυστυχώς αυτά δεν συνοδεύονται από παράλληλη αύξηση στις αμοιβές, οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικές συνθήκες. 


Κατάσταση την οποία επιβεβαιώνει και η Μαντώ Πατσαούρα, γενική διευθύντρια του Kariera.gr για Ελλάδα και Σουηδία, υπογραμμίζοντας πως θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου η αγορά εργασίας και οι παρεχόμενες αμοιβές να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Οπως εξηγεί στον «Φ», για την πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, τα βήματα είναι μεν συντηρητικά, αλλά σταθερά ανοδικά. 

 

Η Μαντώ Πατσαούρα, Γενική Διευθύντρια του Kariera.gr για Ελλάδα και Σουηδία


«Στην πρόσφατη έρευνα ''Καριέρα & Γενιές Υ & Ζ'' που πραγματοποιήσαμε φέτος, για 5η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό των νέων που λαμβάνουν λιγότερο από 500 € καθαρά έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με την περσινή χρονιά. Παράλληλα έχει αυξηθεί αρκετά το ποσοστό όσων λαμβάνουν 501-850 € καθαρά, και παρατηρούμε μικρότερη αύξηση στα ποσοστά των υψηλότερων μισθών, άνω των 1.200 € καθαρά. Στο επίπεδο του μεσαίου μισθού (851-1.200 €) το ποσοστό παραμένει σταθερό», τονίζει. 


Προσθέτει πως παρότι ο αριθμός των αγγελιών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, και οι εργοδότες φαίνεται ότι έπειτα από ένα διάστημα περιορισμένης κινητικότητας στον τομέα του Recruitment, να κάνουν άνοιγμα και πάλι στην αγορά των υποψηφίων, εντούτοις δηλώνουν πως είναι δύσκολο να εντοπίσουν στελέχη με το προφίλ που επιθυμούν. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, είναι σύμφωνα με την κα Πατσαούρα, το λεγόμενο brain drain, η φυγή περίπου 500.000 Ελλήνων από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς και το χάσμα δεξιοτήτων που παρατηρείται στην αγορά, η αναντιστοιχία δηλαδή μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι υποψήφιοι και αυτών που απαιτούν οι εργοδότες. 
«Η ανάγκη προσέλκυσης ικανών στελεχών για την πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας, ειδικά σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, όπως η πληροφορική, έχει οδηγήσει σε αύξηση των παρεχόμενων αμοιβών στους συγκεκριμένους κλάδους», λέει χαρακτηριστικά. 


Επισημαίνει πως τα τελευταία 2 χρόνια η πρόθεση προσλήψεων από πλευράς τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εκδηλωθεί στο kariera.gr μέσω της αύξησης στην αγορά αγγελιών κατά 27% το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τάση που παραμένει αυξητική και το πρώτο πεντάμηνο του 2019. 
«Παρότι στο παρελθόν οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είχαν επιφέρει σημαντική μείωση στη ζήτηση για αγγελίες και υπηρεσίες talent acquisition & recruitment, το 2019, παρά τις σημαντικές τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως η ζήτηση αυτή παραμένει ανεπηρέαστη και σταθερά υψηλή». 


Μάλιστα απ' όταν η χώρα εισήλθε σε περίοδο κρίσης έως σήμερα έχει διαπιστωθεί αύξηση 83% στον αριθμό των βιογραφικών που έχουν καταχωρισθεί στο kariera.gr (από 300.000 βιογραφικά το 2012, σε 550.000 βιογραφικά σήμερα). Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αγγελιών αυξάνεται κατά 20% από χρόνο σε χρόνο, με τις συνολικές αιτήσεις στο α' πεντάμηνο του 2019 να φτάνουν τις 1.500.000. Οι τομείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους υποψηφίους είναι εκείνοι των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, της πληροφορικής, του μάρκετινγκ και των μηχανικών. 


Η κα Πατσαούρα εκτιμά πως οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads), όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου, αναμένεται να εξαπλωθούν τα επόμενα χρόνια. «Ο εργαζόμενος σήμερα έχει ήδη αρχίσει να βιώνει της επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει επιφέρει σε πολλές εταιρείες αλλαγές σε αντικείμενα εργασίας, ανάγκες για εκπαίδευση και ενίσχυση δεξιοτήτων, νέους ρόλους, καθώς και αλλαγές στην καθημερινότητα των εργαζομένων μέσω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Ισως η πιο σημαντική δεξιότητα που πρέπει να διαθέτει o εργαζόμενος του μέλλοντος είναι αυτή που αναφέρεται ως ''ευκινησία μάθησης'', η ικανότητα δηλαδή του να μαθαίνεις, να ξεμαθαίνεις και να ξαναμαθαίνεις, σε μια αγορά που αλλάζει διαρκώς», αναφέρει. 


Υποψήφιοι και εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν έμφαση στην εκπαίδευσή τους σε νέες τεχνολογίες και αναδυόμενα αντικείμενα, καθώς και στην ανάπτυξη των ψηφιακών, τεχνολογικών, προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που απαιτεί η αγορά σήμερα, προκειμένου να διεκδικούν πάντα μία θέση στη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κα Πατσαούρα, οι εργοδότες, παρά την πληθώρα των βιογραφικών που λαμβάνουν, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κατά την αναζήτηση υποψηφίων που διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις, εμπειρία και δεξιότητες για τον εκάστοτε ρόλο, ενώ δεν συναντούν πολλούς υποψηφίους με αναπτυγμένες τις ικανότητες της επικοινωνίας και της διαπραγμάτευσης. 


Παράλληλα, η ευελιξία, η καινοτομία, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ηγεσία, το πάθος, η πειστικότητα, η εξωστρέφεια, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, το ομαδικό πνεύμα, το επιχειρηματικό πνεύμα, η σωστή διαχείριση του χρόνου, ο προσανατολισμός στο τελικό αποτέλεσμα, οι ικανότητες διαχείρισης αλλαγών και η ανάληψη ρίσκου αποτελούν απαραίτητα όπλα στη φαρέτρα κάποιου που θέλει να ξεχωρίσει στον εργασιακό στίβο. 


«Δυστυχώς, δεν έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των soft skills των μαθητών και φοιτητών, με αποτέλεσμα αυτοί να υστερούν κατά την αναζήτηση εργασίας σε δεξιότητες που έχουν σήμερα για την αγορά πολύ μεγάλη αξία. Η αποτελεσματική διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του πληθυσμού στο μέλλον και την ανάπτυξη της οικονομίας», καταλήγει η κα Πατσαούρα. 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος