Η βραχυχρόνια μίσθωση “ανάσα” για τη μεσαία τάξη
Η Πρόεδρος του Συλλόγου της Οικονομίας Διαμοιρασμού, Θεοδώρα Δήμα τοποθετείται για φαινόμενο που ακούει στο όνομα Airbnb
Της Μαρίας Ακριβού
Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που η Airbnb έκανε την εμφάνισή της στην αγορά, ως start up τότε, που φιλοδοξούσε να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος θα λέγαμε ότι κατάφερε να διαψεύσει όλους εκείνους που μιλούσαν για μια “φούσκα” χωρίς μέλλον, αλλά και για μια νεοφυή επιχείρηση που μάταια πήγαινε να τα βάλει με τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια.
Σε βάθος χρόνου και με σύμμαχο την κρίση, η Airbnb έστρεψε τις τοπικές κοινωνίες με το μέρος της, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η οικονομία διαμοιρασμού μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για όλους. Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού την οποία έχει αγκαλιάσει η παγκόσμια αγορά πλην των ξενοδόχων, οι οποίοι βλέπουν έναν ανταγωνιστή που τους στερεί έσοδα, αλλά τους αναγκάζει να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους και να δράσουν “out of the box”.
Πρόσφατη έρευνα της Airbnb έδειξε ότι το 70% των επισκεπτών, που συμμετείχαν σε αυτή, δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξερευνήσουν μια συγκεκριμένη γειτονιά και να ζήσουν όπως οι ντόπιοι, γι’ αυτό και επέλεξαν την Airbnb για τις διακοπές τους. Μάλιστα το 86% εξ αυτών λένε ότι βρίσκουν την τοποθεσία των σπιτιών πιο βολική από εκείνη των ξενοδοχείων.
Ενδεικτικό είναι πως σε παγκόσμιο επίπεδο το εκτιμώμενο άμεσο οικονομικό όφελος για 30 χώρες ανήλθε τη χρονιά που μας πέρασε σε 100 δισ. δολάρια, με τον αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία να είναι στα 1,4 δισ. ευρώ, νούμερο το οποίο η διοίκηση της Airbnb αναμένει ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και φέτος.
“Μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης δόθηκε ανάσα στη μεσαία τάξη που υπέφερε περισσότερο μέσα στην κρίση. Όσοι έχουν ακίνητα είναι σε θέση να τα αξιοποιήσουν βγάζοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα” τονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου της Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ) Θεοδώρα Δήμα.
Χαρακτηρίζει ως άδικη την τελευταία εγκύκλιο που αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις και αναφέρει ρητά ότι «στο εισόδημα από ακίνητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις, εκπίπτουν οι δαπάνες που προβλέπονται με την περ. α' της παρ.3 του άρθρου 39 του ιδίου ως άνω νόμου.», που σημαίνει ότι οι ατομικές επιχειρήσεις που ασκούν την δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παροχή επιπλέον υπηρεσιών, δεν δικαιούνται να εκπέσουν δαπάνες. Με άλλα λόγια, οι ατομικές αυτές επιχειρήσεις έχουν όλες τις υποχρεώσεις του επιτηδευματία, αλλά κανένα όφελος.
Η κα Δήμα διευκρινίζει πως φορολογικά οι κάτοχοι ακινήτων που τα αξιοποιούν μέσω της πλατφόρμας του airbnb υπάγονται στην ίδια κατηγορία με τη μακροχρόνια μίσθωση. Ειδικότερα, για εισόδημα από ενοίκια 0-12.000 ευρώ ο φόρος αγγίζει το 15%, από 12.001-35.000 ευρώ ανέρχεται σε 35% , ενώ φτάνει το 45% για τις περιπτώσεις που τα έσοδα ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, τα εισοδήματα που αποκτώνται από βραχυχρόνιες μισθώσεις προστίθενται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου , ώστε να προκύψει η βάση υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία ξεκινά από2,2% και φτάνει το 10% .
Παράνομη η εμπορική αξιοποίηση 20.000 ακινήτων
Αυτή τη στιγμή στο μητρώο υπάρχουν περί τους 70.000 εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και στις πλατφόρμες ο αριθμός τους αγγίζει τις 90.000 με την κα Δήμα να επισημαίνει ότι τα 20.000 ακίνητα που πλεονάζουν είναι στον αέρα και αναπτύσσουν δραστηριότητα παράνομα. “Είναι γεγονός πως οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν τους ενδιέφερε επαγγελματικά. Το είδαν σαν “αρπαχτή” για να βγάλουν γρήγορο κέρδος και δεν μπήκαν στην διαδικασία να δηλώσουν τη δραστηριότητά τους. Το Κράτος πρέπει να προχωρήσει σε ελέγχους και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν διαθέτει ΑΜΑ να τον κατεβάζουν από τις πλατφόρμες”.
Η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου της Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ)
Θετικό στοιχείο είναι πάντως το ότι η χώρα μας φιγουράρει πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών αγορών βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών, αλλά και την καλύτερη φιλοξενία. “Όλοι οι ιδιοκτήτες κυνηγάνε το 5αρι στις βαθμολογίες και πολλές φορές προσφέρουν στους πελάτες τους πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν πληρώσει, γιατί θέλουν να μείνουν ευχαριστημένοι και να χτίσουν μια σχέση μαζί τους” προσθέτει.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν η airbnb είναι φούσκα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ή μονόδρομος για την τουριστική βιομηχανία η κα Δήμα τονίζει πως το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήρθε για να μείνει, προσθέτοντας πως η ρύθμιση της αγοράς θα πετάξει από το σύστημα όσους δεν είναι επαγγελματίες. “Ο αριθμός των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μειωθεί ελαφρώς το 2019. Λογικό όταν ο ελληνικός τουρισμός κινείται φέτος πτωτικά κατά 30% καθώς η Τουρκία ανακάμπτει. Η μόνη λύση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας είναι να φτιαχτούν υποδομές” επισημαίνει η κα Δήμα.
Μεταξύ άλλων, κάνει αναφορά και στο φαινόμενο μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων που δημιουργούν μπουτίκ ξενοδοχεία που μοιάζουν με σπίτια, ή που έχουν στην κατοχή τους διαμερίσματα τα οποία τα αξιοποιούν μέσω airbnb διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα. Η κα Δήμα δηλώνει αισιόδοξη λέγοντας ότι η airbnb διαθέτει πλέον τους μηχανισμούς για να ξεχωρίσει τους επαγγελματίες από τους ιδιώτες.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος